Pogledajte kako će izgledati novi podvožnjak Supilova - Wissertova u Varaždinu

Pogledajte kako će izgledati novi podvožnjak Supilova - Wissertova u Varaždinu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković predstavili su danas novi idejni projekt podvožnjaka Supilova – Wissertova. Predstavljanju su prisustvovali i direktor tvrtke VIA PLAN d.o.o. Igor Mrak te direktor tvrtke Varkom d.d. Bruno Ister. Gradnja neće početi odmah, ali lokacijska dozvola trebala bi biti ishodovana do jeseni, odnosno kraja godine.

Rečeno je i da Grad ima podršku nadležnog Ministarstva, ali da će izgradnja zasigurno trajati i u dijelu mandata buduće vlasti imajući u vidu sve procedure, uključujući i projektiranje, uređenje zaštitnih jama, te svega što je potrebno za nesmetani željeznički promet u tijeku izgradnje. Zanimljivo je da se ovim rješenjem ne zadire ni u čije privatno vlasništvo, jer će dio prometnice biti izgrađen na prostoru HŽ-a s kojim je postignut dogovor.

Na mjestu današnje rampe uredit će se neka vrsta pješačkog prijelaza, kako se ne bi prekinula protočnost prometa prema Aninoj ulici. A uz podvožnjak uredit će se i dva nova kružna toka, s time da je to rješenje i jeftinije od onoga koje je nudila bivša ekipa na vlasti u Gradu Varaždinu. 

Ovim je rješenjem predviđena denivelacija prolaza na način da se spusti istočni dio ulice F. Supila te da se na najnižem dijelu oblikuje raskrižje na koje će se povezati s umjetnim tunelom koji će se pružati ispod kolodvora. Umjetni tunel će se na istočnoj strani povezati s ulicom A. Wieserta. Pri tome će, osim spuštenog istočnog dijela kolnika, zapadni dio kolnika ulice Frana Supila ostati dvosmjeran i na postojećoj razini, što će omogućiti nesmetano odvijanje prometa prema današnjem režimu, prilaz parcelama uz cestu, kao i potreban prostor u koji se mogu izmjestiti sve instalacije koje se nalaze u području zahvata. 

Istovremeno će se u ulici A. Wieserta rampa podvožnjaka nalaziti otprilike u sredini današnje ulice tako da će se bočno od nje zadržati prostor za bicikliste i pješake te istovremeno prostor za pristupe postojećim objektima. - Jedna od važnih prednosti ovog rješenja je da se promet zadrži u ulici F. Supila, a ne uvodi neposredno u centar grada koji to opterećenje nije u mogućnosti preuzeti. Tim se ujedno rješavaju neke manjkavosti ranijeg rješenja, a prije svega kolektor te prilazi nekim kućama u Ulici Vilka Novaka. Ta ulica više neće direktno biti spojena na Aninu Ulicu, već će u nju biti moguće doći bilo Horvatovom ili nekom drugom ulicom korištenjem podvožnjaka i rotora kod glavnog kolodvora.

Uz novo, predviđeno denivelirano T raskrižje, postojeće četverokrako raskrižje ulica F. Supila, Vilka Novaka i Anine ulice, postojeće četverokrako raskrižje ulica F. Supila, Vilka Novaka i Anine ulice, te postojeće trokrako raskrižje ulice F. Supila i Kolodvorske ulice rekonstruirati će se u raskrižja s kružim tokom. 

Pješački i biciklistički promet u ulici F. Supila odvijat će se na razini postojeće ulice. Na zapadnoj strani, uz privatne parcele, predviđeno je uređenje postojeće staze širine 3.10 metara što zadovoljava za dva smjera pješaka i jedan biciklista. Na istočnoj strani ulice, uz kolodvor, predviđena je također staza za dva smjera pješaka, ali i za dvosmjerni promet biciklista. Prijelaz pješaka i biciklista iz Supilove u Wiesertovu će se odvijati kroz umjetni tunel odvojeno od cestovnog kolnika. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.