Ministar Gari Cappelli: U 2019. novih 1,05 milijardi eura ulaganja u turizam

MINISTAR

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je na svečanom otvaranju Hotel Canopy by Hilton u Zagrebu, da će u hrvatski turizam u 2019. biti uloženo novih 1,05 milijardi eura, nakon ovogodišnjih 940 milijuna. Novootvoreni Hiltonov hotel prvi je od brenda Canopy u kontinentalnoj Europi, a nakon Zagreba, hoteli tog brenda bit će otvoreni i u Londonu, Madridu i Parizu.

Ministar je kazao da će 626 milijuna tvrtke investirati u svoje turističke projekte, županije, dok će gradovi i općine 425 milijuna eura. Najveći iznos ukupnih investicija, planiran je u Primorsko-goranskoj županiji, ukupno 203 milijuna eura, Splitsko-dalmatinskoj, 197 milijuna eura te u Istri, 175 milijuna eura, dok će u kontinentalnim županijama, uključujući grad Zagreb, biti uloženo 355 milijuna eura.„Hrvatski turizam ne možemo više sagledavati kroz sezonski karakter, hrvatski turizam definitivno brojke prikazuju na drugi način. Na današnji dan mogu reći da Hrvatska ima 11 posto više gostiju nego prošle godine u isto vrijeme, dakle - to je sjajan podatak”, rekao je te istaknuo Zagreb koji ima oko 10 posto više turista nego prošle godine te bilježi više od 1,2 milijuna tisuća gostiju i 2,2 milijuna noćenja.
Ove godine planirano nešto manje od milijardu eura investicija, a da je u zadnje dvije godine vrijednost investicija u domaći turizam porasla za 40 posto. Uz 1,05 milijardi eura u 2019, rekao je, računa se na još oko 350 milijuna eura investicija u zdravstvenom turizmu."Hrvatska će postati itekako investicijski potencijalna zemlja, koja očekuje i dalje svoje kvalitetne partnere u segmentu ne samo turizma, nego općenito gospodarstva", istaknuo je.Dodao je kako želi prenijeti svoj optimizam stečen nakon zadnjeg londonskog sajma, na kojem je za Hrvatsku u 2019. godini prognoziran rast britanskog tržišta preko pet posto. „To je jedan zamašnjak zbog kojeg možemo očekivati sljedeće godine lagani rast hrvatskog turizma”, izjavio je.

Izvor: Hina / Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.