Investitori prepoznaju Hrvatsku kao pozitivno investicijsko okruženje, ističe ministar Horvat

horvat

Hrvatska je u prvom kvartalu ove godine zabilježila najveći rast BDP-a od početka ekonomske krize 2008. Rast od čak 3 cijela 9 posto malo tko je očekivao. Na uzlet hrvatske ekonomije, očekivano, najviše je utjecao rast osobne potrošnje, ali i snažan rast investicija, objavio je HRT. https://vijesti.hrt.hr/517003/horvatinvestitori-prepoznaju-hrvatsku-kao-pozitivno-investicijsko-okruzenje

U "Temi dana" o uzletu hrvatske ekonomije govorio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Ministar Horvat je naglasio kako nije očekivao rast u ovolikom iznosu, ali kako se očekuje da ova godina bude prekretnica u gospodarskom rastu.
- Nakon što smo uspjeli konsolidirati javne financije, nakon što smo dvije godine za redom producirali suficit državnog proračuna, bilo je normalno i da investitori prepoznaju Hrvatsku kao pozitivno investicijsko okruženje, naglasio je.- Rast industrijske proizvodnje, rast investicija, rast plaća, rast osobne potrošnje i rast izvoza doveo je do ovih 3,9 posto, ističe ministar.Ministar Horvat je naglasio kako za rast investicija ponajprije treba zahvaliti ministrici Gabrijeli Žalackoja je promjenom proceduralnih mjera ubrzala privlačenje i ugovaranje projekata koji se financiraju iz Europskih fondova.
- 20 milijardi je u sektoru ministra Olega Butkovića, u sektoru ministra Tomislava Tolušića se također događaju ozbiljne investicije, a moram zahvaliti i hrvatskim poduzetnicima, zato što da nije njih ne bi bilo adekvatnog punjenja proračuna. Dakle, investicijska klima se povećava i dobiva konture kakve smo priželjkivali, ističe i dodaje kako je ovo tek prvi kvartal, a želja je da za cijelu godinu rast bude 4 posto.Naglasio je kako je jedan dio politike bio skeptičan kada je on rekao da Hrvatska može ići s rastom do 5 posto, a kako smo samo malim pomacima došli do rasta od 3,9 posto.- Iz državnog proračuna smo izdvojili gotovo 3,5 milijardi kuna i plaćali državna jamstva. Zamislite da smo taj novac mogli investirati, ova brojka rasta od 3,9 bi bila preko 4 posto, istaknuo je.Ministar je rekao kako će dobiti odgovor kineskih kolega na temu Brodarskog instituta i 3.maja, a ulazak kineskih partnera u Uljanik je tek neki njihov daljnji prioritet.

- U ovom trenutku smo uspjeli privući najveću kinesku kompaniju FACC, koja s 450 tisuća zaposlenih i godišnjim prihodom od preko 53 milijarde američkih dolara ulazi u vlasničku strukturu jedne austrijske kompanije i kupuje od nje 55 posto vlasništva. Kompanija koja posluje u 13 zemalja Europe, odlučila je investirati u Hrvatskoj, rekao je i dodao kako će se otvoriti 600 novih radnih mjesta koja će biti plaćena možda i više od prosječne plaće.Horvat je rekao kako čestita na hrabrosti svima koji su sudjelovali u ovom izbornom procesu i svima koji su odabrali želi uspješno branjenje hrvatskih interesa u Europskom parlamentu.- Smatram da probleme HDZ-a moramo rješavati unutar same stranke. Retorika koja se potencira u medijima će morati stati i preseliti se u prostore HDZ-a, istaknuo je ministar.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.