Milijarde kuna duga bolnica - je li to rješiv problem?

Milijarde kuna duga bolnica - je li to rješiv problem?

Milijarde kuna i godine neplaćanja bolnica  veledrogerijama. Postavlja se pitanje: je li to rješiv problem? Očito je da Vlada, HZZO, veledrogerije, ali i osnivači bolnica, odnosno lokalni čelnici, moraju pronaći učinkovit model jer je stanje neodrživo. Sve vodi tomu da pacijenti više neće imati postojeću razinu zdravstvene usluge.

U emisiji HRT-a Tema dana u ime veledrogerija govorila je HUP-ova direktorica odnosa s članstvom i direktorica Udruge proizvođača lijekova Milka Kosanović. Gost je bio i ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić,  bolnice koja ima 160 milijuna kuna dospjelih potraživanja, od toga 120 milijuna utuženih na Trgovačkom sudu. 

Ravnatelj KBC-a Zagreb rekao je kako oni kasne s plaćanjem 317 dana te dodao da zanajveću državnu bolnicu to čak i nije loše.

- To je loše, ali nije toliko loše kao ekstremne situacije u drugim bolnicama. Dospjeli dug je oko 500 milijuna kuna. Imajući u obzir da je KBC Zagreb bolnica nulte kategorije, da je gravitacijsko područje cijela Hrvatska, mors reći da je problem sustava javnog zdravstva tzv. olovni trokut. To su interesi korisnika zdravstvene zaštite (pacijenata), interesi pružatelji zdravstvene zaštite, (interesi medicinskog osoblja i zdravstvene infrastrukture) i farma industrija (proizvođači, dobavljači, proizvođači medicinske opreme).  Nema idealno posložene situacije - uvijek netko nekada manje ili više trpi. Zadaća suradnje je držati se zakona, rekao je Ćorušić.

Milka Kosanović rekla je kako je dug prema dobavljačima. premašio tri milijarde kuna. Ako se dug nastavi ovim tempom, s obzirom da se mjesečno  uvećava 150 milijuna kuna do kraja godine dug će biti preko 3,6 milijardi kuna.

- Ovako ne može nitko poslovati. Veledrogerije su se, da bi osigurale  bolnicama lijekove, zadužile za dodatnih milijardu kuna. Bolnice ne izvršavaju svoju obvezu. Rade se kompromisi van zakonskih rokova, bilo bi dobro da je plaćanje unutar 250 do 300 dana. Tužene su sve bolnice koje duguju više od godinu dana, njih više od 30 bolnica. Veledrogerije ako ne žele da dugovanje ode u zastaru, moraju ih tužiti, objasnila je.

Nakon što je zbog dugova prema veledrogerijama ovršena bolnica u Kninu, a ovrhe prijete i bolnicama u Dubrovniku, Vinkovicma i Sisku, u Ministarstvu zdravsta s resornim ministrom sastali su se danas ravnatelji bolnica.

Bolnici u Kninu ovršen račun

Ministar je najavio još jedan sastanak s ravnateljima, ali i predstavnicima veledrogerija. Dug bolnica veledrogerijama iznosi gotovo tri i po milijarde kuna.

Zastupnici veledrogerija kažu, iako je zakonski rok za plaćanje lijekova 60 dana, da bi pristali i na plaćanje do 250 dana, međutim neke bolnice nisu podmirile dugove ni nakon tri godine. To je za njih neprihvatljivo. 

Ministar rješenje vidi u funkcionalnom spajanju bolnica.
- To je nešto što moramo riješiti kratkoročno, prvenstveno na razini županija, zato što su one financijski odgovorne kao osnivači, a HZZO i Vlada će pomoći. Modele ćemo analizirati ovih dana i neće biti problema s opskrbom lijekova u navedenim bolnicama, rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

- Mi smo već imali 2016. godine ovrhu, ali smo to riješili nagodbom kada smo dobili od države dodatna sredstva. Vjerojatno će se tako opće bolnice, kada dobiju sredstva od države, nagoditi s veledrogerijama u sudskom postupku,
rekao je Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/544372/kujundzic-s-ravnateljima-bolnica

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.