Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

 „Od 2000. godine pa do kraja 2018. broj kartica je povećan za 3,5 puta, broj bankomata za 6,5 puta, a EFT POS terminala za 12 puta. Izazovi s kojima se financijske institucije susreću u posljednje vrijeme odnose se prvenstveno na proces digitalne transformacije u financijskom sektoru. Upravo to je i središnja tema ovogodišnje Konferencije, uključujući primjenu nove regulative poput PSD2 Direktive i SEPA pravila“, istaknula je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Vanja Dominović na otvaranju konferencije SmartCard 2019 koja se održava u Biogradu na Moru, od 14. do 16. listopada. Organizator Konferencije je riječka tvrtka Case u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Zagrebačkom bankom.

Naglasila je da kartice i kartično poslovanje zauzimaju značajno mjesto u edukacijskim aktivnostima u području financijske pismenosti koje HGK organizira za učenike srednjih škola, njihove nastavnike i profesore te studente.

Tajnik konferencije Ante Polonijo iz tvrtke Case je kazao kako će, uz nove tehnologije i rješenja, najvažnija ovogodišnja tema biti otvaranje mogućnosti ulaska nebankarskom sektoru u procese plaćanja (PSD2).  „PSD2 definira nova pravila za pristup klijentskim računima (XS2A) propisujući bankama da otvore pristupne servise trećim stranama. Uvode se novi sudionici na tržištu e-plaćanja, pravila za njih te unapređenje sigurnosti e-plaćanja. Banke su obavezne otvoriti svoje temeljne bankarske sustave putem servisnog sučelja (API) prema licenciranim trećim stranama platnog prometa (TPP)“, pojasnio je Polonijo.

Konferencija SmartCard već 20 godina prati razvoj i primjenu najnovijih tehnologija i aplikacija u bankama i kartičnim kućama, ali i drugim djelatnostima (trgovina, promet, zdravstvo, uprava…). I ove godine je tradicionalno podijeljena u tri grupe tema – stanje i budućnost tehnologija, mobilna plaćanja i digitalno bankarstvo te iskustva u primjeni  u Hrvatskoj. U sklopu događanja održat će se i panel rasprava „Novi sudionici i modeli plaćanja“ te dvije radionice (Android ekosustav: Snaga plaćanja u budućnosti i Digitalna transformacija tvrtki sa tehnološkog, regulatornog i organizacijskog aspekta).

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.