Mjere za pomoć korisnicima državnih stanova, garaža i poslovnih prostora

Mjere za pomoć korisnicima državnih stanova, garaža i poslovnih prostora

Ministarstvo državne imovine novim mjerama za korisnike stanova i garaža u Zagrebu te zakupce poslovnih prostora u vlasništvu RH želi pomoći korisnicima državnih nekretnina u ublažavanju posljedica pandemije Covid-19 i nedavnog potresa u Zgrebu, izvijestili su danas iz Ministarstva. 

"Svjesni trenutne situacije u Hrvatskoj, donijeli smo mjere kako bi zajedničkim naporima korisnicima državnih nekretnina i poslodavcima u njima olakšali prebroditi trenutnu krizu", poručuju iz Ministarstva državne imovine, iz kojeg upućuju na linkove na svojim web stranicama s obavijestima za korisnike stanova i garaža u Zagrebu te za zakupce državnih poslovnih prostora.

Za otpis potraživanja za travanj rok prijave 15 dana i uz uvjet oštećenja u potresu

Korisnici koji su u najmu stana ili zakupu garaže u Zagrebu, a kojima je uslijed potresa došlo do oštećenja nekretnine te je ista neuporabljiva, imaju dvije mogućnosti, ističu iz Ministarstva.

Ako je došlo do oštećenja stana ili garaže, a korisnici ih više ne žele koristiti, tada mogu u roku od 15 dana kontaktirati Ministarstvo (na email) kako bi dogovorili termin primopredaje nekretnine i otpis potraživanja po računu za travanj 2020.
Ako i nakon oštećenja u potresu mogu i žele nastaviti koristiti državne stanove i garaže, tada korisnici moraju ispuniti određeni obrazac (također na webu) i u roku od 15 dana ga dostaviti na za to određeni email radi mogućeg otpisa potraživanja po računu za travanj 2020. Uz taj obrazac, trebaju dostaviti i do četiri fotografije stana ili garaže od kojih jedna obavezno mora biti fotografija naljepnice o oštećenju nekretnine ili drugi dokaz ovlaštenog statičara da stan ili garaža nije za korištenje odnosno da je neuporabljiv do daljnjega. 

Ministarstvo će to provjeriti i, ako utvrdi da nekretnina trenutno nije za korištenje, izvršit će se otpis potraživanja po ispostavljenom računu za travanj 2020. 
Ako korisnici dostave popunjeni obrazac u roku od 15 dana, do očevida nekretnine nisu dužni platiti ispostavljeni račun za travanj 2020. godine, napominju iz Ministarstva.

I zakupcima državnih poslovnih prostora slični uvjeti

Za zakupce državnih poslovnih prostora koji imaju problema u poslovanju uslijed potresa u Zagrebu, kao i za one koji su u problemima zbog pandemije covid19, Ministarstvo je također najavilo nekoliko mogućnosti pomoći.
Ako su državni poslovni prostori u zakupu oštećeni u potresu u Zagrebu, tada zakupci koji ih ne žele više koristiti u roku od 15 dana trebaju kontaktirati Ministarstvo putem elektroničke pošte ili poštom na adresu Ministarstva za dogovor termina, primopredaju prostora i otpis potraživanja po računu za travanj 2020.

Ako se taj prostor ne može trenutno koristiti zbog potresa, ali ga zakupci nakon sanacije žele nastaviti koristiti, radi mogućeg otpisa potraživanja po računu za travanj 2020. i tu moraju ispuniti obrazac te ga sa četiri fotografije dostaviti u roku od 15 dana mailom ili poštom u Ministarstvo državne imovine.

I tu će Ministarstvo u provjeru i ako su zadovoljeni svi spomenuti te uvjeti da poslovni prostor trenutno nije za korištenje i zakupci su sačuvali radna mjesta tada mogu računati na otpis potraživanja za travanj 2020.

Ako, pak, poslodavci u zakupljenom državom poslovnom prostoru zbog covida19 imaju problema u poslovanju, slijedom odluke Ministarstva državne imovine od 18. ožujka odgađa im se plaćanje zakupnine i naknade za korištenje za prva tri mjeseca u odnosu na rok plaćanja počevši od 1. ožujka.

Oni koji sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH u poslovnom državnom prostoru kao zakupci ne obavljaju djelatnost i više ne žele koristiti taj prostor također imaju rok od 15 dana kontaktirati Ministarstvo za dogovor oko termina primopredaje i otpisa potraživanja po računu za travanj 2020.

Slično vrijedi i za one koji poslovni prostor, unatoč sadašnjem ne-djelovanju, žele nastaviti koristiti i nakon prestanka važenja odluka stožera.

Iz Ministarstva napominju i da će se otpis potraživanja po računu za travanj 2020. izvršiti poslodavcima koji ne obavljaju djelatnost od 20. ožujka ove godine i koji nemaju pad broja zaposlenih u ožujku u odnosu na veljaču 2020. godine - veći od 40 posto za poslodavce koji zapošljavaju do 10 radnika, veći od 20 posto za mala poduzeća, veći od 15 posto za srednja i veći od 10 posto za velika poduzeća.

Otpis potraživanja po računu za travanj 2020. izvršit će se i poslodavcima koji obavljaju djelatnost, ali imaju pad prihoda veći od 50 posto na godišnjoj razini (u odnosu na ožujak 2019.), uz uvjet da u ožujku 2020. nemaju veliki pad zaposlenih, u sličnim omjerima kao i u prethodnom primjeru (oni koji ne obavljaju djelatnost).

Iz Ministarstva pritom podsjećaju da će se poslodavcima s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje otpisati cijeli iznos potraživanja po računu za travanj 2020. godine, a onima s prihodima većim od 7,5 milijuna kuna otpisat će se dio potraživanja računu za travanj proporcionalno padu prihoda.

Poslodavci koji ne ispunjavaju uvjete za otpis potraživanja, mogu koristiti mjeru odgode plaćanja zakupnine koja je ranije donesena, navode iz Ministarstva državne imovine.

Obavijest za zakupnike poslovnih prostora

Ministarstvo državne imovine donijelo je dvije mjere za zakupnike koji imaju problema u poslovanju uslijed potresa, kao i za zakupnike koji imaju problema uslijed epidemije koronavirusa COVID-19.

Ministarstvo državne imovine donijelo je dvije mjere za zakupnike koji imaju problema u poslovanju uslijed potresa, kao i za zakupnike koji imaju problema uslijed epidemije koronavirusa COVID-19.

  • Problemi u poslovanju uslijed potresa

Zakupnici poslovnih prostora, a kojima je uslijed potresa došlo do oštećenja nekretnine te je ista neuporabljiva imaju dvije mogućnosti.

Ukoliko je uslijed potresa došlo do oštećenja poslovnog prostora kojeg koriste te isti više ne žele koristiti, potrebno je u roku od 15 dana kontaktirati Ministarstvo  na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb, kako bi se dogovorio termin primopredaje poslovnog prostora i otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine.

Ukoliko se zbog potresa poslovni prostor ne može trenutno koristiti, ali se nakon sanacije štete zakupnici žele i dalje nastaviti koristiti istim, radi mogućeg otpisa potraživanja po računu za travanj 2020. godine, potrebno je ispuniti obrazac i dostaviti ga u roku od 15 dana na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb.

Uz predmetni obrazac, Ministarstvu su zakupnici dužni dostaviti najviše do 4 fotografije poslovnog prostora, od kojih jedna obavezno mora biti fotografija naljepnice o oštećenju nekretnine ili drugi dokaz ovlaštenog statičara da poslovni prostor nije za korištenje odnosno da je neuporabljiv do daljnjega.
Ministarstvo će nakon zaprimanja popunjenog obrasca i fotografija izvršiti izvanredni očevid predmetnog poslovnog prostora te sastaviti zapisnik o stanju nekretnine, kao i utvrditi ostale činjenice vezano za poslovanje.

Ukoliko se očevidom utvrdi da poslovni prostor trenutno nije za korištenje i ukoliko se utvrdi da su zakupnici sačuvali radna mjesta, izvršit će se otpis potraživanja po ispostavljenom računu za travanj 2020. godine.

Ukoliko dostave popunjeni obrazac u roku od 15 dana, do očevida predmetnog poslovnog prostora nisu dužni platiti ispostavljeni račun za travanj 2020. godine.
 

  • Problemi u poslovanju uslijed epidemije korona virusa COVID-19

Kao mjeru pomoći gospodarstvu u borbi s posljedicama utjecaja epidemije koronavirusa COVID-19, Ministarstvo je 18. ožujka 2020. godine donijelo Odluku o odgodi plaćanja zakupnine i naknade za korištenje za poslovne prostore kojom je plaćanje zakupnine odgođeno za prva tri mjeseca u odnosu na rok plaćanja počevši od 01. ožujka 2020. godine. Odluku možete pročitati na poveznici https://imovina.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/Odluke/TD//Odluka%20o%20odgodi%20pla%C4%87anja%20zakupnine%20-%20razni%20objekti%20za%20smje%C5%A1taj%20turista.pdf
Za vrijeme trajanja ove Odluke neće se obračunavati zakonske zatezne kamate, neće se primjenjivati mjere prisilne naplate niti će se raskidati Ugovori o zakupu.

Ako sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u poslovnom prostoru zakupnici ne obavljaju djelatnost i više ne žele koristiti poslovni prostor u vlasništvu Republike Hrvatske, potrebno je u roku od 15 dana kontaktirati Ministarstvo na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb, kako bi se dogovorio termin primopredaje poslovnog prostora i otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine.

Ako sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u poslovnom prostoru zakupnici ne obavljaju djelatnost, ali se poslovnim prostorom žele nastaviti koristiti nakon što navedena Odluka prestane važiti ili ako odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske nije obustavljen rad za njihovu djelatnost, ali imaju pad prihoda poslovanja, potrebno je ispuniti obrazac  i dostaviti ga u roku od 15 dana na adresu elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu Ministarstvo državne imovine, Ulica Ivana Dežmana 10, 10000 Zagreb radi mogućeg otpisa potraživanja po računu za travanj 2020. godine.

Otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine izvršit će se poslodavcima koji ne obavljaju djelatnost od 20. ožujka 2020. godine sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ("Narodne novine", br. 32/20) i koji nemaju pad broja zaposlenih u ožujku 2020. godine (u odnosu na veljaču 2020. godine):

  • veći od 40% za poslodavce koji zapošljavaju do 10 radnika,
  • veći od 20% za mala poduzeća,
  • veći od 15% za srednja poduzeća i
  • veći od 10% za velika poduzeća.


Otpis potraživanja po računu za travanj 2020. godine izvršit će se poslodavcima koji obavljaju djelatnost, ali imaju pad prihoda veći od 50% u odnosu na prihod u ožujku 2019. godine pod uvjetom da nemaju pad broja zaposlenih u ožujku 2020. godine (u odnosu na veljaču 2020. godine):

  • veći od 40% za poslodavce koji zapošljavaju do 10 radnika,
  • veći od 20% za mala poduzeća,
  • veći od 15% za srednja poduzeća i
  • veći od 10% za velika poduzeća,


na način da će se poslodavcima s prihodima do 7,5 milijuna kuna godišnje otpisati cijeli iznos potraživanja po računu za travanj 2020. godine, a poslodavcima s prihodima većim od 7,5 milijuna kuna godišnje otpisat će se dio potraživanja po računu za travanj 2020. godine proporcionalno padu prihoda.
Poslodavci koji ne ispunjavaju uvjete za otpis potraživanja, mogu koristiti mjeru odgode plaćanja zakupnine koja je ranije donesena.


 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.