Varaždinska županija počela s isplatom pomoći obrtnicima, otvoren poziv za direktne pomoći i za obrtnike iz Varaždina

Varaždinska županija počela s isplatom pomoći obrtnicima, otvoren poziv za direktne pomoći i za obrtnike iz Varaždina

Varaždinska županija je danas, 28. travnja, počela s isplatom bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti za prvih 283 obrtnika, a istovremeno je uputila javni poziv varaždinskim obrtnicima da se od danas prijave za dodjelu direktnih pomoći koja će im biti isplaćena u roku od sedam dana. Obrtima koji su morali zatvoriti svoje obrte uslijed epidemije kororavirusa, a na temelju odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, za ožujak i travanj isplaćuje se 3.000 kuna ako imaju do 10 zaposlenih, odnosno 5.000 kuna za one s 10 i više zaposlenih.
- Naši resursi i izvorni proračun su minimalni, ali smo u ovoj krizi odlučili pomoći obrtnicima koji su najugroženiji putem dva programa, a to su direktne pomoći te kreditne linije uz 70 posto garancije. Za direktne pomoći smo osnovali Fond solidarnosti u koji se primarno uplaćuju odricanja od plaća svih 150 zaposlenika Županije i dužnosnika te još 50 zaposlenih u vezanim ustanovama i tvrtkama. Interes je jako velik. Primili smo 628 zahtjeva, od kojih su odobrena 283 zahtjeva obrtnika koji su ispunjavali uvjete, a još 60-ak je u obradi te očekujemo da će biti odobreni – istaknuo je župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare u atriju Županijske palače.
Županija je danas uputila javni poziv obrtnicima s područja grada Varaždina koji su bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa da se prijave za direktne pomoći.  
- Najavili smo da ćemo direktnu pomoć osigurati i za varaždinske obrtnike ako to ne učini Grad Varaždin. S obzirom da do danas nemamo takvu informaciju, odmah upućujemo javni poziv za oko 110 obrtnika koliko ih je u Varaždinu moralo zatvoriti obrte. Uvjeti su isti. Osim da su bili zatvoreni zbog odluke Nacionalnog stožera, jedino što trebaju učiniti jest popuniti on-line obrazac na stranicama Županije – istaknuo je Čačić.


Podsjetio je da Županija ima i dodatne tri kreditne linije za koje je osigurala jamstva, pri čemu je, uz fond za prerađivačku industriju te onaj za OPG-ove za proljetnu sjetvu, posebno važan interventni,  jamstveni fond za obrtnike. – Obrtnici će moći dobiti do 50.000 kredita uz zadužnicu s rokom vraćanja do dvije godine i počekom od tri mjeseca, a uz 70 posto garancije. Dosad takav program nismo uspjeli realizirati s državnom i državnim institucijama, no naš pročelnik Mladen Jakopović kontaktira s njima i tijekom sljedećih dana očekujemo dobre vijesti – naveo je župan.
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović je najavio da će tijekom ovoga tjedna biti objavljen poziv za kreditne linije za obrtnike. 
- Ukupni kreditni volumen je 3,5 milijuna kuna, a riječ je o jedinoj liniji za kratkoročna obrtna sredstva, što je iznimno važno svima koji su uslijed zaustavljanja rada ostali bez likvidnih sredstava te im na ovaj način želimo pomoći da ponovno pokrenu proizvodnju, svoje obrte i mala gospodarstva. Poziv će biti otvoren za sve mikrogospodarstvenike, a to su, uz obrtnike, društva s ograničenom odgovornošću, j.d.o.o.-i i OPG-ove s do 10 zaposlenih. Tih 3,5 milijuna kuna će, sudeći po najavama, biti premalo. Zbog toga uz pomoć države, HBOR-a i HAMAG-a, pokušavamo pokrenuti dodatnu kreditnu liniju s većim kreditnim volumenom uz jamstvo države i Županije – rekao je Mladen Jakopović. 
Županija će i ove godine snažno poduprijeti ulaganja u turizam. – Nakon što smo prošle godine ostvarili izvrsne rezultate, sada ćemo ponovno raspisati javni poziv za potpore u turizmu, a dodijeljeno će biti ukupno 900.000 kuna. Dobre su vijesti da interes za naše „Kuće za odmor s pričom“ vlada i dalje, jer su u prirodi i izolirane, tako da imamo mogućnosti da i ove godine ostvarimo dobre rezultate. O samom pozivu ćemo sve detalje iznijeti sljedeći tjedan – najavila je predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana Natalija Martinčević. Dodajmo da obrtnici iz Grada Varaždina, da bi ostvarili pravo na bespovratnu pomoć, trebaju popuniti on-line obrazac na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/2yk48FL

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj telefona 042/390-536.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.