Ministar Marić najavio isplatu povrata poreza u lipnju

Ministar Marić

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je da će, unatoč nepovoljnoj proračunskoj situaciji, građanima biti isplaćeni povrat poreza u lipnju, te rekao kako se nada da će povrat preplaćenog poreza u lipnju postati stalna praksa, a ne u kolovozu.
"Građani mogu očekivati ​​povrat poreza već u lipnju. Razgovarali smo o tome kada se dogodio prvi krug mjera. Najavili smo da ćemo, što se tiče funkcioniranja Porezne uprave i Središnje riznice i lokalnog proračuna, učiniti sve što je u našoj moći kako bismo ubrzali naše postupcima ", rekao je Marić novinarima u parlamentu.

Plaćanje poreza u lipnju ostat će trajna praksa.

Nadam se da ove godine nećemo uspjeti samo u tome, već da će to ostati trajna praksa i nakon ove godine, umjesto povrata poreza plaćenog u kolovozu, rekao je.
Odluke će građanima biti donesene do kraja svibnja, u kojima će dobiti rok za žalbu, a isplate povrata poreza počet će u lipnju, rekao je Marić. Dodao je da će odluka biti izvršna, a ako se utvrdi da je nešto pogrešno izračunato na štetu poreznog obveznika, država će to nadoknaditi.

Odbacio je tezu da se promjena odnosila na vjerojatne srpanjske izbore jer ju je, kako kaže, najavio puno prije početka izbora.

Učinci mjera opuštanja u skladu su s našim očekivanjima

Upitan o povratku rada nedjeljom, koji poslodavci traže, Marić je rekao da treći krug mjera opuštanja koji su na snagu stupili jučer pozitivno utječe na vrijednost fiskaliziranih računa, iako nismo na prošlogodišnjoj razini. Međutim, ti su nedostaci manji nego što bi bili bez mjera opuštanja, dodao je.

"Vidjet ćemo daljnji razvoj situacije, a predvidjeli smo početni scenarij određenih mjera opuštanja u proračunu. Svi smo utvrdili da su naši ljudski životi i zdravlje naših građana nula, primarni, osnovni ciljevi i da ćemo gospodarstvo uskladiti i prilagoditi. U projekcijama rebalansa proračuna uzeli smo u obzir da će ove mjere opuštanja postupno stupiti na snagu i za sada su učinci u skladu s našim očekivanjima ", rekao je ministar financija.

Shopping se prelijeva od nedjelje do drugih dana

Također je rekao da jedan dan znači trgovinama, ali da će se onda kupnja od nedjelje proširiti na druge dane i da će se vidjeti kakvi će efekti imati na ugostiteljstvo i turizam i kako će ići stvari s obzirom na fiskalizirane račune.
Naravno, veće su kupovine vikendom, bilo petkom ili subotom, a najveći iznos fiskaliziranih računa uvijek se daje uoči Božićnog ili Velikog petka, tako da ne treba u potpunosti generalizirati da je jedan konkretan dan u tjednu toliko važan, rekao je. povratak trgovina u nedjelju, što je Nacionalni stožer civilne zaštite zabranio iz epidemioloških razloga. 

Ne trebamo gledati iz dana u dan, ali primjećujemo određeno razdoblje u analizi, o kojem ćemo izvještavati javnost jer je vrlo važno vidjeti kakvi će biti pozitivni učinci opuštanja u trećem krugu, hoće li donijeti oporavak ili barem manji gubitak u ugostiteljskom i turističkom sektoru. Marić.

(Izvor: HINA / Vlada)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.