Varaždinskoj županiji odobreno novih 100 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za uspostavu dvaju regionalnih centara kompetencije

ŽUPAN

Varaždinskoj županiji odobreno je novih 100 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, i to za uspostavu dvaju regionalnih centara kompetentnosti pri Medicinskoj školi Varaždin i Srednjoj školi „Arboretum Opeka“. Time Županija postaje centar izvrsnosti u strukovnom obrazovanju iz poljoprivrede te iz inovativnih zdravstvenih tehnologija. S obzirom da je još u veljači ugovoreno 60 milijuna kuna za infrastrukturne radove, za rekonstrukciju dvorca Opeka te dogradnju Medicinske škole, u regionalne centre kompetentnosti bit će uloženo čak 160 milijuna kuna EU sredstava.


Župan Radimir Čačić je sa zamjenikom Tomislavom Paljakom u utorak, 30. lipnja, primio i prigodno nagradio vodeće članove timova dvaju projekata: voditeljicu Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija i ravnateljicu Medicinske škole Mirjanu Grabar Kruljac, voditeljicu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Marinu Šmidlehner te Martinu Klopotan Tuk, Dunju Mraković Rinkovec, Ivanu Klinec Tkalec i Sanju Peharda iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.


Za uspostavu Regionalnog centra u zdravstvu odobreno je 48,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, a uspostavu Regionalnog centra u poljoprivredi 49,4 milijuna kuna. Za uspostavu tih i još 18 centara kompetentnosti će u petak u Zagrebu biti upriličeno potpisivanje i uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.  


Župan Čačić je čestitao članovima timova koji su, uz potporu Županije, vrhunski osmislili i pripremili projekte.


- Varaždinska županija čini 4 posto Hrvatske, a dobili smo triput više EU sredstava za centre kompetentnosti. Po rezultatima u sektoru obrazovanja te po pripremi i realizaciji EU projekta u samom smo hrvatskom vrhu. Na dva prekrasna projekta regionalnih centara kompetentnosti u zdravstvu i poljoprivredi uspjeli smo ugovoriti gotovo 60 milijuna kuna za ulaganje u infrastrukturu, a sada i novih 100 milijuna kuna za uspostavu centara, razvoj i pokretanje niza novih obrazovnih programa, jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih radnika, kao i za promociju samih strukovnih zanimanja – rekao je župan Čačić (Reformisti), koji je s 2.500 kuna iz osobnog fonda nagradio članice timova iz dviju škola, dok će JURA za odlične rezultate nagraditi preostale članice timova.


Dva projekta će biti od izuzetne koristi ne samo gradu i županiji, nego i cijeloj Hrvatskoj te Europskoj uniji, napomenuo je župan.


- U gotovo bajkovitom prostoru arboretuma će nakon 40 godina čekanja napokon biti rekonstruiran dvorac Opeka, u kojem će se nalaziti internat te brojni laboratoriji i kabineti. U Medicinskoj školi Varaždin dobit ćemo malu bolnicu sa sobama, operacijskim salama i laboratorijima, čija će svrha biti obrazovati kadrove ne samo iz Hrvatske, nego i iz ovog dijela Europe. U oba centra će se znanje iz medicine i poljoprivrede primjenjivati u praksi, što je dobar put i rezultati u kvaliteti obrazovanja naših mladih zasigurno neće izostati. Čestitke svima! – istaknuo je Čačić.


Medicinska škola Varaždin postat će referentni edukacijski centar iz područja medicine za cijelu Hrvatsku, ali i ovaj dio Europe.


- Ovo je povijesni projekt jer će naš centar producirati upravo onakav kadar kakav je u medicini potreban. Prvi dio projekta je dogradnja škole, a u taj novi dio ćemo premjestiti općeobrazovne predmete te fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a stari dio pretvaramo u „bolnicu“ sa svim ustrojstvenim jedinicama. Posebnost našeg projekta su standardi zanimanja koje izrađujemo sukladno ispitivanju provedenom u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Švicarskoj. Izradit ćemo, primjerice, standard zanimanja i kurikulum za obrazovanje medicinskih sestara/tehničara specijaliziranih za rad u operacijskoj sali, za čim vlada najveća potreba. Organiziran će biti niz stručnih usavršavanja u Hrvatskoj, ali i u SAD-u, Abu Dhabiju, Izraelu, gdje ćemo učiti od najboljih. Vjerujem da će se to snažno odraziti na razvoj Varaždinske županije, pri čemu je krajnji cilj projekta žiteljima županije, države i cijele regije osigurati kvalitetnu zdravstvenu skrb - rekla je Mirjana Grabar Kruljac.


U Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ projekt će se također provoditi u dva dijela. – Rekonstruiran će biti dvorac Opeka u kojem će, uz učenički dom, biti uređeni laboratoriji, praktikumi, genetska baza sjemenja i drugi sadržaji. Škola će razvijati standarde zanimanja i strukovne kurikulume, među kojima i za novo zanimanje hortikulturni tehničar, pojedine programe ćemo modernizirati, a razvijat ćemo i programe obrazovanja odraslih za pčelara, proizvođača ratarskih kultura i florista. Uspostavit ćemo suradnju s drugim ustanovama u Hrvatskoj i Europi, promovirati školu i poljoprivredna zanimanja te organizirati stručna usavršavanja nastavnika – rekla je Marina Šmidlehner.


Projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi odvija se u partnerstvu s Varaždinskom županijom, Srednjom školom Bedekovčina, Agronomskim fakultetom, Parkovima d.d. i Srednjom školom Ludbreg. Projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija odvija se pak u partnerstvu s Varaždinskom županijom, Sveučilištem Sjever, Srednjom školom Čakovec, Srednjom školom Pregrada, Srednjom strukovnom školom i VaLMod centrom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.