Bolnicama će do kraja srpnja iz riznice biti uplaćeno 500 milijuna kuna za podmirenje duga veledrogerijama

Bolnicama će do kraja srpnja iz riznice biti uplaćeno 500 milijuna kuna za podmirenje duga veledrogerijama

Bolnicama će do kraja srpnja iz riznice biti uplaćeno 500 milijuna kuna za podmirenje duga veledrogerijama, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika Vlade i veledrogerija koji poručuju da bi ta uplata do jeseni trebala osigurati isporuku lijekova bolnicama.Predstavnici Vlade i veledrogerija sastali su se u Ministarstvu zdravstva u nastavku pregovora oko duga bolnica u iznosu većem od četiri milijarde i 200 milijuna kuna zbog kojega im veledrogerije prijete obustavom isporuke lijekova i potrošnog materijala. 
Iako su prethodno veledrogerije tražile hitno uplatu milijardu kuna da prežive ljeto, danas je dogovoreno da kratkoročno dobivaju 500 milijuna kuna, što će im, kažu, biti dovoljno do jeseni. 
"Kratkoročno je dogovorena uplata od 500 milijuna kuna. To će nam omogućiti da platimo lijekove koje trenutačno nemamo i osigurati njihovu isporuku do  jeseni", izjavila je Diana Percač iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija nakon sastanka na kojemu su uz predstavnike veledrogerija bili i ministri zdravstva i financija, Vili Beroš i Zdravko Marić. 

Marić: Novac iz riznice ide prema HZZO-u, a Ministarstvo zdravstva naći će način da ga transferira bolnicama

"Dogovor je da ćemo mi pronaći određeni iznos financijskih sredstava i dotirati do kraja ovoga mjeseca, u idućih devet dana, iz riznice prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, ono što ionako na određeni način uplaćujemo. Ministarstvo zdravstva će, kako je to i dosad bila praksa,  naći način da se ta sredstva transferiraju prema bolnicama", rekao je ministar financija Zdravko Marić.Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je za jesen nastavak pregovora kako bi se našlo dugoročno rješenje za podmirenje obaveza prema veledrogerijama."Jasno je da današnjim sastankom razgovori nisu završili i da se nastavljaju početkom jeseni, tako da ćemo u suradničkom i partnerskom tonu razgovarati i nadalje", rekao je Beroš.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.