Municipalne obveznice Grada Varaždina uvrštene su na Službeno tržište Zagrebačke burze

Municipalne obveznice Grada Varaždina uvrštene su na Službeno tržište Zagrebačke burze

Municipalne obveznice Grada Varaždina uvrštene su na Službeno tržište Zagrebačke burze. U sjedištu Zagrebačke burze ugovor o uvrštenju u srijedu  su svečano potpisali Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze  i gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok.

Obveznice oznake GDVZ-O-314A  te međunarodne identifikacije HRGDVZO314A5  izdane su u ukupnoj nominalnoj vrijednosti od 67 milijuna kuna. Institucionalni ulagatelji (banke, mirovinski i investicijski fondovi, osiguravajuća društva) iskazali su velik interes za upis obveznica. Dodatno, interes su iskazali i pojedini građani te je ukupni interes za municipalnim obveznicama Grada Varaždina iznosio preko 233 milijuna kuna.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok je izjavio:

Ovakav interes najbolje govori o povjerenju investitora u Grad Varaždin, koji u obzir uzimaju ne samo što je grad danas, nego isto što će grad biti sutra. A tu su napravljeni značajni iskoraci prema gradu novih tehnologija, što zorno svjedoče nova ulaganja u Tehnološki park i investicije u Gospodarskoj zoni Brezje.  Uvrštenje obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze svakako će pridonijet jačanju reputacije Grada Varaždina i privlačenju novih investicija te podići  transparentnosti poslovanja grada.

Izjavu je dao i Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze:

Ovo je prvo uvrštenje municipalnih obveznica od 2008. godine. Izuzetno nam je drago da se Grad Varaždin odlučio za ovakav model financiranja. Svako novo izdanje predstavlja daljnji poticaj transparentnosti i razvoju domaćeg tržišta kapitala, a ovime se širi i spektar investicijskih mogućnosti na hrvatskom tržištu. Municipalne obveznice globalno su vrlo atraktivan financijski instrument, a do sada su definitivno bile nedovoljno zastupljene na našem tržištu. Nadamo se da će i druge jedinice lokalne samouprave prepoznati prednosti ovakvog načina prikupljanja kapitala za svoje razvojne potrebe,

Nominalna vrijednost jedne obveznice je jedna kuna, a rok dospijeća 10 godina. Otplata obveznice bit će amortizirajuća, prvih pet godina neće biti isplate glavnice, dok će se tijekom posljednjih pet godina, prilikom svake polugodišnje isplate kamate, isplaćivati i 10% glavnice Obveznica.  Fiksna kamatna stopa je 1,65 posto, a isplaćivat će se polugodišnje. 

Prikupljena sredstva Grad Varaždin investirat će u razvojne kapitalne projekte: kupnju građevinskog zemljišta za izgradnju POS-stanova, komunalno opremanje gospodarske zone Brezje, izgradnju Sportsko-rekreacijskog centra Beli kipi te uređenje sustava podzemnih kontejnera za prikupljanje otpada.

Link na internetske web stranice Zagrebačke burze:

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/36587

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.