Prvi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganja poduzetnika ove godine i prvi iz instrumenta REACT-EU

Prvi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganja poduzetnika ove godine i prvi iz instrumenta REACT-EU

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, otvara prvi veći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za ulaganja poduzetnika ove godine i prvi iz instrumenta REACT-EU. 

Riječ je o oko 150 milijuna eura, odnosno oko 1,15 milijardi kuna namijenjenih malim i srednjim poduzećima u proizvodnom sektoru. Kako je najavila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak, bit će otvorena do kraja svibnja, a poziv će objaviti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

REACT-EU novi je instrument Europske unije, a povezan je s instrumentom nove generacije i dodatnom potporom za jačanje otpornosti i brži oporavak gospodarstva u državama članicama Europske unije, rekao je ministar Tramišak. Naglašava da su to nova sredstva koja je Hrvatska dobila i dodatno programirala operativni program Koherencija i kohezija za razdoblje do 2020. godine. 

- Pozivom se želi potaknuti konkurentnost ulaganjem u zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, prvenstveno malog i srednjeg poduzetništva u prerađivačkoj industriji, rekao je ministar Tramišak.  

Minimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 500.000 kuna, a najveći 7,5 milijuna kuna. Kada je riječ o integritetu pomoći, kaže, to je maksimalno 45% poplave za male poduzetnike prema trenutno važećoj karti regionalnih potpora u Republici Hrvatskoj. 

Potaknut će se ulaganja u nove poslovne jedinice, proširenje proizvodnje, potpuna transformacija proizvodnje ili lansiranje novog proizvoda. Ovo obuhvaća sve proizvodne aktivnosti i nema ograničenja. Ministar Tramišak naglašava da se svi koji se bave proizvodnjom mogu odazvati ovom pozivu. Očekuje sjajan odaziv i ponavlja da su sredstva izdašna. 

- Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja odgovorno je za upućivanje poziva. Otvorit će se ovaj tjedan, a prijave se primaju do kraja svibnja, dodala je. 

Na pitanje što se dogodilo s informacijskim i komunikacijskim sektorom, ministrica je rekla da će, ako informacijske i komunikacijske tehnologije ne budu uključene u tom smjeru, pričekati novi poziv. 

- Informacijske i komunikacijske tehnologije zasigurno su jedno od žarišta Vlade Republike Hrvatske, a novi pozivi koji će se odvijati bit će i za taj sektor. Treba spomenuti da su u proteklom razdoblju bile zastupljene informacijske i komunikacijske tehnologije. Od 29 poziva za poduzetnike, mogli bi se prijaviti za 24. To nije slučaj za proizvodnju i upravo je to razlog zbog kojeg koristimo ta prva sredstva EU-a za jačanje i poticanje proizvodnje u Republici Hrvatskoj, dodaje. 

Kada je riječ o velikim tvrtkama u kontekstu propisa EZ, oni nisu mogući kandidati za REACT-EU, jer je poziv namijenjen malim i srednjim poduzećima. Velike tvrtke nedavno su imale priliku prijaviti se na natječaje poput istraživanja i inovacija, a to će biti moguće u novom programskom razdoblju 2021.-2027. Vjerujemo da će pozivi biti spremni za velike tvrtke krajem ove godine. 

Također je objasnila da mikro poduzetnici nemaju mogućnost korištenja većih bespovratnih sredstava. Za njih postoje nova izdvajanja REACT-EU. U pozivu za pozive za njih, mikro i male poduzetnike, potpore će biti od 50.000 do 300.000 kuna. Planirali smo objaviti ovaj poziv paralelno s pozivom za proizvodnju, ali još uvijek čekamo dodjelu sredstava za 2022. od strane Europske komisije. Sve ovisi o tome kako se odvijaju procesi unutar Europske komisije i kako se nova sredstva prenose u države članice kako bismo njima mogli raspolagati. 

Ministar ponavlja da je poziv za mala i srednja poduzeća otvoren do kraja svibnja ove godine. Sve što trebaju prijaviti bit će navedeno u uputama za prijavitelje. 

- Potrebna je određena dokumentacija, ali ako nemaju nadogradnju ili izgradnju proizvodnog kapaciteta, to je zapravo vrlo jednostavno. Ako se radi samo o opremi, on će to navesti u prijavnom obrascu i u svom poslovnom planu. No, ako je riječ o gradnji ili dogradnji određene građevine, tada prema važećim zakonima Republike Hrvatske za to moraju imati svu potrebnu dokumentaciju. Međutim, kad komentiramo i savjetujemo se s poduzetnicima, spremni smo na ustupke u smislu da, ako je projekt gotov i još nije dobio građevinsku dozvolu, može se dobiti i nakon prijave na poziv. Udovoljavat ćemo maksimalno potrebama poduzetnika, dodao je ministar Tramišak. 

Izvor: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.