HNB protiv loše prakse banaka - nova pravila za minuse na računima

HNB protiv loše prakse banaka - nova pravila za minuse na računima

Komercijalne banke više neće smjeti davati prešutna prekoračenja na tekućem računu veća od 1.500 kuna. To će se regulirati izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se građani zaštitili od skupog zaduživanja.

Mnogi građani rupe u kućnom budžetu ublažavaju minusima na tekućem računu. Čak 70 posto klijenata banaka ima odobreno prekoračenje, dopušteno ili ono prešutno koje je u prosjeku 30 posto skuplje.

Problem je nastao kada su se u praksi dva prekoračenja stopila u jedan - naravno na štetu potrošača i plaćanja viših kamata. HNB stoga kreće u akciju. Traži izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju.

- U pogledu postojećih prekoračenja HNB predlaže da se za njih uvede maksimalni iznos efektivne kamatne stope - što bi smanjilo cijenu na 7,61 posto te da se omogući potrošačima da u roku od 12 mjeseci otplate sve zaostale iznose, najavljuje viceguverner HNB-a Bojan Fras.

Banke su građanima navodno uzele nekoliko stotina milijuna kuna više nego što su trebale. Iz HNB-a je priopćeno kako podržavaju "sve inicijative koje će omogućiti unapređenje sustava zaštite potrošača te dodatno spriječiti prekomjerno zaduživanje".

Na naknadama i kamatama banke ostvaruju veliku dobit, no nepoštenoj praksi treba stati na kraj. Kreditni posrednik Hrvoje Travnikar iz ProGrupe smatra da banke nisu našle rupu u zakonu nego su u zakonu imale dvije opcije za ugovaranje. Izabrale su onu drugu koja se pokazala nešto skupljom za klijente, dodaje.

Ograničavanjem prešutnih prekoračenja na 1500 kuna srezat će se praksa dodatnih bankarskih zarada na štetu klijenata.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/hnb-reze-praksu-dodatnih-bankarskih-zarada-2561551

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.