Marić: Za Hrvatsku 2023. realna za uvođenje eura

Marić: Za Hrvatsku 2023. realna za uvođenje eura

Premijer Andrej Plenković sastao se jučer s irskim ministrom financija i predsjednikom Euroskupine Paschalom Donoheom s kojim je razgovarao o putu Hrvatske prema eurozoni, odnosno uvođenju eura.Nakon sastanka potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je Hrvatska od sredine srpnja prošle godine u Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II), prethodno ispunivši 19 mjera u 8 različitih područja. 
"Ispunjavanjem svih ovih mjera na vrijeme doveli smo se u situaciju da i europske institucije i sve države članice vrlo jasno pokazuju svoju želju, volju i namjeru da Hrvatska bude upravo tamo gdje želi biti, prvo po tečaju mehanizma II, a zatim i u eurozoni ”, rekao je Marić.
 
Dodao je kako je Donohoe danas upoznat s napretkom Hrvatske u provedbi postpristupnih mjera u područjima sprječavanja pranja novca, boljeg upravljanja državnom imovinom, olakšavanja uvjeta poslovanja i poboljšanja pravosudnog sustava, posebno u zakonodavstvu o stečaju i predstečaju. 
Marić je ustvrdio da su procjene irskog kolege više nego ohrabrujuće i snažne. "Vidimo da je sav napredak u provedbi reformi, posebno na gospodarskom polju, vrlo dobro prepoznat", rekao je Marić. Naglasio je i poruku Donohoea da trebamo nastaviti jednakom dinamikom u ispunjavanju svih obveza, što bi, prema riječima hrvatskog ministra financija, 2023. učinilo realnom godinom za ulazak u eurozonu.
 
"Do tada bismo trebali iskoristiti vrijeme za ispunjavanje svih kriterija i mjerila na najbolji mogući način, kako bi koristi za hrvatsko gospodarstvo i građane bile veće, a potencijalna šteta manja", rekao je Marić.
 
„Također, fokus je na ispunjavanju mjera vezanih za takozvane Maastrichtske kriterije, uz standardne koje Hrvatska već duže vrijeme ispunjava, u smislu stabilnosti cijena, tečajeva, kamata, s najvećim naglaskom o ispunjavanju onih unutar fiskalne politike - deficit i javni dug ”, rekao je Marić, dodajući da su sličan dijalog vodili i prije nekoliko mjeseci kada je Europska komisija izradila izvješće na temelju dostavljenih podataka, rasprave na razini Euroskupine i europskog Vijeće.
 
Dodao je kako je na sastanku bilo riječi i o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Irske, s obzirom na mnoge zajedničke stvari koje dvije nacije dijele, a koje se tiču ​​povijesti, kulture, gospodarstva, sporta, te na činjenicu značajnog dolaska irskih turista na našu obalu., kao i niz hrvatskih državljana koji rade u Irskoj. "Nadamo se privremenom", rekao je Marić.
 
Nastavljamo ispunjavati svoje obveze
 
"Prepoznat je sav napredak i sav napredak koji smo postigli u postizanju određenih reformi, posebice na gospodarskom polju", dodao je potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić, dodajući da nastavljamo ispuniti sve obveze.realna je godina za uvođenje eura.
 
Što bolje ispunjavamo mjerila, veće su koristi i koristi za Hrvatsku i njene građane, odnosno potencijalne štete, to je manje ", rekao je.
Najavio je konferenciju o euru na kojoj će" naš put biti otvoreno predstavljen hrvatskim građanima .što radimo, koje su promjene, koristi i mogući nedostaci te otvoreno razgovaramo o važnoj temi koja se tiče svakog hrvatskog građanina, a to je uvođenje eura ", rekao je potpredsjednik Marić.
 
Donohoe: Važan i pozitivan napredak je postignut. na hrvatskom putu prema eurozoni
 
Hrvatska mora nastaviti s naporima na putu pridruživanja eurozoni, a do sada je postignut važan i pozitivan napredak, rekao je Donohoe koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.
 
"Iz prve sam ruke vidio snagu hrvatskog gospodarstva, kao i promjene i reforme koje vlada i građani poduzimaju, te kontinuirano poduzimanje vrlo važnih koraka neophodnih da bi Hrvatska bila spremna za uvođenje eura", rekao je Donohoe. , Dubrovniku i Hvaru.
 
Donohoe je naglasio velike prednosti ulaska u eurozonu, jer je hrvatsko gospodarstvo, poput irskog, malo i otvoreno, a uvođenje eura pomoglo bi mu, između ostalog, povećati izvoz, povećati ulaganja i povećati dolaske u Hrvatsku.
 
Također vjeruje da će hrvatsko gospodarstvo to uspjeti te je rekao da je siguran da će biti ispunjeni svi potrebni koraci za hrvatsko članstvo. "Pozivam vas da nastavite s radom i radujem se što skorijem ponovnom dolasku u Hrvatsku", rekao je Donohoe dodajući kako premijer i ministar financija snažno upravljaju procesom pridruživanja Hrvatske eurozoni.
 
Na pitanje novinara može li se očekivati ​​da Hrvatska uvede euro 2023. godine, što je plan Vlade i HNB -a, rekao je da je razlog njegova dolaska ponovno podržati Vladu i druge dionike u pripremnim naporima za uvod. eura.
 
"Da biste se još više približili toj točki, morate nastaviti raditi, a ja se veselim trenutku kada bi se eurozona mogla proširiti", rekao je.
 
Potpisujući memorandum o razumijevanju s Hrvatskom o euro kovanicama
 
Donohoe je rekao da je vrlo sretan što je sutra ujutro potpisao memorandum o razumijevanju između europskih institucija i Hrvatske koji se odnosi na probnu proizvodnju euro kovanica. "Ovo je važan pripremni korak, koji je znak opipljivog napretka koji je postignut", ustvrdio je Donohoe.
 
Govoreći o trenutnom stanju hrvatskog gospodarstva, istaknuo je "ogroman napredak" u ubrzanju oporavka od posljedica pandemije koronavirusa, priznajući da se osim velikih izazova pandemije, građani suočavaju i s posljedicama razornih potresa .
 
Ovo važno postignuće ubrzanog gospodarskog oporavka, napomenuo je Donohoe, također je postignuto uz potporu EU, navodeći kao razlog "vrlo impresivan" Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), koji između ostalog sadrži mnoge potrebne ili već poduzete korake da bi Hrvatska bila spremna usvojiti euro.
 
Europska ulaganja koja će iz toga proizaći su ulaganja u budućnost Hrvatske i Europe, a zajednička je nada da će se provedbom NPOO -a dodatno ubrzati oporavak, kao i pružiti daljnja pomoć hrvatskom gospodarstvu i društvu u svladavanju izazova , rekao je Donohoe.
 
 
Izvor: Vlada / Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.