Globan: U Hrvatskoj će inflacija biti viša od one koja je bila posljednjih godina

Globan: U Hrvatskoj će inflacija biti viša od one koja je bila posljednjih godina

Kakva je inflacija u Republici Hrvatskoj, može li ona ugroziti uvođenje eura? O tome je govorio izv. prof. dr. sc. Tomislav Globan u HTV-ovoj emisiji "Studio 4". Rekao je kako u Hrvatskoj očekuje u ovoj godini višu inflaciju od one koja je bila posljednjih godina, te će vjerojatno biti u skladu s onim što očekuje Hrvatska narodna banka, oko tri posto. 

U Njemačkoj se inflacija na godišnjoj razini očekuje oko 4.3 posto, ali Globan je naglasio kako se to ne može znati točno na decimalu, te da ona može i iznenaditi.

- Može se dogoditi iznad, ali ispod te brojke. No, u suštini nije bitna toliko ta decimala, dodao je.

Poručio je kako određeni porast inflacije uslijed uvođene eura se može dogoditi, ali on neće biti takav da bi smanjio životni standard za petnaest posto.

- Može doći do određenog zaokruživanja cijena u uslugama, koje u potrošačkoj košarici ne zauzimaju preveliki udio. No, imamo i rast cijena i bez eura. Možda je i sreća da nismo uveli euro ove godine, jer bi mnogi ljudi kojima euro ne odgovara iz nekih razloga, govorili da je to zbog eura. Vidimo da se to događa u zemljama s eurom, ali i onima u kojima nije uveden, rekao je.

Istaknuo je da je najviša inflacija trenutno u Europi i to u Poljskoj i Mađarskoj, koje nisu u eurozoni.

Globan je poručio kako inflacija u Hrvatskoj ne smije biti veća od prosjeka inflacije u tri zemlje s najnižom inflacijom u Europi plus 1.5 postotni bod. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/globan-u-hrvatskoj-ce-inflacija-biti-visa-od-one-koja-je-bila-posljednjih-godina-3097288

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.