Prošlo je vrijeme jeftinih naftnih derivata?

Prošlo je vrijeme jeftinih naftnih derivata?

Cijene goriva posljednjih su mjeseci u stalnom porastu, a od danas je cijena dizela u Hrvatskoj najviša do sada i probila je granicu od 11 kuna, što je poskupljenje od čak 28 lipa po litri. Malo manje poskupio je najprodavaniji Eurosuper i on je sada 11,09 kuna . Najnovija poskupljenja naftnih derivata posljedica su rasta cijene sirove nafte, koja je samo u posljednjih mjesec dana skočila za 15%.

Oporavak svjetskog gospodarstva u 2021., rast potrošnje energije te slabija proizvodnja nafte, samo su neki od razloga zbog kojih cijene derivata odlaze u nebo. No isto tako, derivati su skuplji sada nego kad je cijena nafte iznosila znatno više od 100 dolara po barelu.

- Činjenica je da, kad nafta poskupi, derivati rastu, a kad nafta pojeftini, derivati ne padaju u istom omjeru kao u porastu. Ali, to je trgovačka logika i protiv toga se ne može puno, smatra energetski stručnjak Davor Štern.

Država profitira od rasta cijene energenata jer vozači plaćaju viši PDV. S druge strane, trošarine su fiksne i tu je potencijalni prostor za smanjenje cijene goriva.

- Tako da je Vlada budna, prati tu situaciju i ako bude neke potrebe, djelovat ćemo, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U Hrvatskoj je gorivo skupo, imamo više maloprodajne cijene čak i od država sa znatno višim standardom, poput Luksemburga, Austrije i Španjolske. Ali barem nam opskrba nije upitna, kao primjerice u Velikoj Britaniji, gdje vozači već tjednima muku muče gdje kupiti gorivo.

- Ovako više ne može dalje. Ovo je smiješno. Došli smo u situaciju da moramo ozbiljno razmišljati kada i na kojoj benzinskoj postaji kupiti gorivo, što je vrlo teško ako imate posao, smatra vozač iz Velike Britanije. 

Nije lako ni djelatnicima koji ga prodaju.

- Sve je mirno zato što nemamo gorivo za prodaju, a to je vrlo loše. U subotu nam je vojska dopremila gorivo, ali smo u kratkom roku ostali i bez benzina i bez dizela, rekao je djelatnik na benzinskoj postaji David Charman.

Stručnjaci smatraju da ulaganja naftnih kompanija u istraživanje i proizvodnju neće rasti ni u budućnosti jer su mnoge države usmjerene prema čišćim, obnovljivim izvorima energije.

- Bojim se da će u budućnosti u ovom tranzitnom periodu između potpuno zelene energetike i ove koja još nije zelena biti dosta još kriznih situacija, mišljenja je energetski stručnjak Davor Štern.

A to znači da bi vrijeme jeftinijih naftnih derivata moglo biti prošlost.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/vrijeme-jeftinijih-naftnih-derivata-proslost-3110758

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.