Eskalacija krize srušila burze, nafta gotovo 100 USD

Eskalacija krize srušila burze, nafta gotovo 100 USD

Eskalacija ukrajinsko-ruske krize srušila je burze diljem svijeta, a cijene nafte gotovo su "probile" granicu od stotinu dolara po barelu. Na londonskom tržištu tijekom dana bile su i na 99, a na američkom tržištu 96 dolara. Strahuje se da bi se kriza još drastičnije mogla odraziti na cijelo svjetsko gospodarstvo.

Svaki novi ruski potez izaziva cijeli niz reakcija svjetskih tržišta. Sankcije bi, strahuju ulagači, mogle obuhvatiti i rusku naftu i prirodni plin. Na plinskom samitu u Kataru ruski je ministar energetike ipak optimističan. 

- Prirodni plin jeftin je izvor energije i mi u Ruskoj Federaciji želimo potvrditi našu predanost izvozu plina bez prekida, rekao je Nikolaj Šulginov, ruski ministar energetike. 

Svjetske su burze reagirale na ratnu neizvjesnost padom cijena dionica. Posljedice se preispituju od Tokija preko njujorškog Wall Streeta do Frankfurta.

- Sada je važno pratiti kakve će biti sankcije. Što će one značiti za svjetsko gospodarstvo, za energetsku sigurnost? To je ono što zanima burzu. No burza u ovom trenutku vjeruje da je to, pod navodnicima, ograničeno samo na te dvije pokrajine i da će se stanje opet smiriti, rekao je Robert Halver, tržišni analitičar Baader banke.

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, s više od 18 posto međunarodnog izvoza, pa neizvjesnost traje već danima i na tržištu sirovina.

- Za proizvode poput pšenice tržište je prilično plitko i cijena je veoma osjetljiva na šok-ponude. Ako se dogodi rat dviju zemalja, cijene pšenice znatno će porasti, kazala je Wang Dan, glavna ekonomistica banke Hang Seng.

Sve energetske i ekonomske posljedice teško je predvidjeti, jer je situacija neizvjesna, no Hrvatska je u malo povoljnijem položaju od drugih europskih zemalja, kaže Davor Štern.

- Imamo LNG koji može zadovoljiti potrebe Hrvatske, možda ne potpuno, ali ako bi se isključili veliki potrošači poput kutinske Petrokemije, sasvim dovoljno, pogotovo s dolaskom proljeća ima dovoljno plina. Što se tiče nafte, imamo isto tako terminal za dobavu nafte na Janafu, mogu se isto tako uvoziti derivati, Hrvatska je tu u relativno dobroj poziciji, rekao je Davor Štern, energetski stručnjak.

Zastoja, problema, rasta cijena i drugih neželjenih posljedica moglo bi biti, kaže Štern, no vjeruje da će se situacija ipak smiriti.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/eskalacija-krize-srusila-burze-nafta-gotovo-100-usd-5636249

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.