Prostor za nižu cijenu goriva, hrvatski i europski

Prostor za nižu cijenu goriva, hrvatski i europski

Trošak za gorivo jedna je od najvažnijih stavki budžeta. I građana i mnogih tvrtki, osobito prijevoznika. Vlada prati situaciju - uz poruku da će reagirati ako bude potrebe. Hrvatski prijevoznici, udruženi s europskim kolegama, traže od Bruxellesa privremenu suspenziju propisanog dijela trošarine na gorivo.

Od cijene litre goriva oko pola odlazi državi kroz trošarine, naknade i PDV. Iako je Vlada u ožujku smanjila trošarine za 20, odnosno 40 lipa po litri dizela i benzina, te ukinula uredbu za biogorivo od 50 lipa, prostora za daljnje smanjenje ima, ali ne previše, kaže ministar financija Zdravko Marić.

- Prostor koji imamo na dizelu je nekih 76 lipa, na benzinu nekih 36-38 lipa, dakle nije niti prevelik niti premali. Ali isto tako smo govorili, treba li reagirati i u kojem trenutku reagirati. Tko može danas projicirat kako će se cijene kretati dalje kad je još uvijek dosta visoka razina neizvjesnosti, rekao je Marić.

I dok bi neko buduće sniženje trošarina ili PDV-a značilo i nižu cijenu goriva za građane, prijevoznici to ne bi gotovo ni osjetili. Jer ionako imaju pravo na povrat dijela trošarine, a i PDV im je u računima samo "prolazna stavka". Pomoglo bi im rasterećenje administrativnih troškova, niže cestarine, ali i smanjenje minimalne trošarine koju Europska unija propisuje svim članicama, a iznosi više od 2 kune u svakoj litri dizela.

- Prostor je možda, na neki sveobuhvatan način, da se taj iznos koji je definiran na europskoj razini privremeno suspendira zbog krize koja pogađa cijelu EU. Hrvatska tu na nacionalnoj razini ne može učiniti puno, to je potrebno dići na viši nivo na razini EU, istaknula je Ana Falak, direktorica HUP - Udruge prometa.

Prema posljednjim podacima o inflaciji u travnju, troškovi goriva, odnosno prijevoza, skočili su oko 16% u odnosu na lanjski travanj, a manje od 2% u odnosu na prethodni mjesec.

- Vidimo da u travnju nafta nije više rasla toliko kao prethodnih mjeseci, cijena nafte se stabilizirala. Takva su i predviđanja za budućnost, međutim nema garancije da će se to zaista i dogoditi, navodi Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke.

A što će se dalje događati s cijenom sirove nafte, ovisit će o sankcijama Rusiji, globalnom gospodarskom rastu i potrošnji, ali i proizvodnim kapacitetima u zemljama izvoznicama nafte.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/prostor-za-nizu-cijenu-goriva-hrvatski-i-europski-7504064

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.