Počelo dvojno iskazivanje cijena, građani strahuju od poskupljenja

Počelo dvojno iskazivanje cijena, građani strahuju od poskupljenja

Prije prelaska na euro, s početkom 2023., u rujnu počinje obveza iskazivanja dvojnih cijena koja će trajati cijelu iduću godinu. No mnogi su, u informativne svrhe, već počeli na računima cijene iskazivati i u kunama i u eurima. Građani strahuju da će uvođenje eura mnogi iskoristiti za dodatna poskupljenja, a potrošačke udruge upozoravaju na moguće manipulacije nerealnim tečajem.

Sok i frape u središtu Varaždina platit ćete 27 kuna, što je 3,86 eura. Gosti plaćaju kunama - euri su na računu samo informativno. A takvo dvojno iskazivanje cijena na računima u Hrvatskoj već se provodi u četiristotinjak kafića, trgovina, na autocestama...

- To je jedna tehnička stvar da pripreme svoje račune, svoje programe, a potrošači su se već s time sreli kad plaćaju cestarinu, na monitorima i računima su iskazane dvojne cijene, kaže Sanja Keretić iz varaždinskog Potrošača.

Početkom rujna dvojno iskazivanje cijena bit će obvezno za sve. Ključna je to mjera za zaštitu potrošača, a predložena konverzija je 7,53 kune za euro.

- Mi ćemo pratiti kretanje cijena na tržištu na način da surađujemo s Državnim zavodom za statistiku koji će mjesečno kroz određen broj trgovina i gradova pratiti kretanje cijena za košaricu od preko sto dobara i usluga, kaže Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva.

Tako će se spriječiti manipulacije i nerealna podizanja cijena, ističu u Ministarstvu gospodarstva. No građani se boje poskupljenja.

- Sve će poskupjeti, zato i sad poskupljuje, da ne bi onda bilo 200 posto, nego samo 100 posto, rekao je jedan građanin.

Euru se raduju naše tvrtke orijentirane na izvoz. To će im, ističu, ubrzati i olakšati poslovanje.

- Trebalo bi doprinijeti sveopćem poslovanju, kako nas uvjeravaju relevantne institucije, sustav bi trebao postati stabilniji, otporniji, kaže Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk grupe Hrvatska.

Da bi sve bilo transparentno, prodavači će morati poštovati Kodeks, a nadzor će, uz Državni inspektorat, obavljati i potrošačke udruge. Oni pak upozoravaju - već sada smo zatrpani.

- Državni inspektorat već sada je opterećen prijavama potrošača upravo zato što sva tijela - i Ministarstvo, pa čak i sam Inspektorat - iniciraju potrošače da, ako nisu zadovoljni nekim svojim postupkom ili reklamacijom, obavezno upućuju prijavu i njima, kaže Sanja Keretić iz Udruge Varaždinski potrošač.

Zaključimo - institucije i trgovci koji budu manipulirali konverzijom završit će na crnoj listi. 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/pocelo-dvojno-iskazivanje-cijena-gradani-strahuju-od-poskupljenja-7679643

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.