Počelo kovanje hrvatskih kovanica eura

Počelo kovanje hrvatskih kovanica eura

Počelo je kovanje eura u Hrvatskoj: Radit će se u tri smjene, da bi se otkovalo 420 milijuna komada. U Svetoj Nedelji je svečano obilježen početak proizvodnje hrvatskih eurokovanica. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić ovom su prilikom dali izjavu za medije.

 - Upravo smo i osobno stekli uvid kako se u hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura. S 1. siječnja Hrvatska postaje dio europodručja. To podrazumijeva i kovanje kovanica ovdje, kao i nabavljanje novčanica, rekao je premijer Plenković -

- Smatramo da smo proces provodili vrlo sustavno. To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos. Tijekom jeseni finalizirat će se aktivnosti oko ulaska u Schengen. U ovim okolnostima, dobro je da smo dio eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama, kazao je Plenković.- Ovdje radi 70-ak radnika, Ovdje se kuju ogromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija i siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba, rekao je.

- Radit će se u tri smjene, od 0 do 24 kako bi se iskovalo 420 milijuna komada hrvatskih eurokovanica do kraja godine, odnosno 3700 tona, dodao je Vujčić.-- To je veliki logistički napor koji podrazumijeva i povlačenje kuna iz optjecaja, kazao je guverner, a uz to i oko 500 milijuna komada novčanica kuna se mora povući.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.