Od ponoći jeftinije gorivo, u pripremi plan pomoći građanima

FILIPOVIĆ

Cijene goriva od ponoći znatno padaju, odlučeno je na telefonskoj sjednici Vlade. Od ponoći će Euro 95 biti jeftiniji 99 lipa i koštat će 12.03 kn, dizel za 54 lipe i koštat će 12,89, a plavi dizel će pojeftiniti za 20 lipa i nova cijena će biti 9,25, izvijestio je na konferenciji za novinarena konferenciji za novinare govori ministar gospodarstva Davor Filipović. 

- Izazovna su vremena, ali svi trebaju biti sigurni da  će Vlada činiti sve da se zaštiti standard građana. Bez mjera Vlade, dizel bi od sutra koštao 15,24 kn, benzin 13.96, a plavi dizel 10,15 kn, dodao je ministar Davor Filipović uz napomenu da će trgovačka marža i dalje iznositi 65 lipa, a smanjenje trošarine 80 lipa, za benzin, 40 lipa za dizel. 

Izvijestio je kako je održana i sjednica Kriznog tima za opskrbu plinom. Kazao je kako zapunjenje podzemnog skladišta Okoli ide po planu i bit će zapunjeno 90 posto. Zaključno s današnjim danom zapunjenost će biti 48 posto, kazao je Filipović.  

Skladište plina Okoli na 48 posto

Izvijestio je kako je održana i sjednica Kriznog tima za opskrbu plinom. Kazao je kako zapunjenje podzemnog skladišta Okoli ide po planu i bit će zapunjeno 90 posto. Zaključno s današnjim danom zapunjenost će biti 48 posto, kazao je Filipović.

'Smanjenje potrošnje od 15 posto bez negativnih posljedica po gospodarstvo'

Najavio je kako se nada da će sutra na izvanrednom Vijeću ministara energetike u Bruxellesu, na kojemu će biti i ukrajinski ministar energetike - doći do kompromisa i uredbe o smanjenju potražnje i potrošnje plina u idućem razdoblju. Kazao je kako se Hrvatska može uklopiti u paket koji predviđa smanjenje potrošnje od 15 posto u odnosu na petogodišnji prosjek - bez negativnih posljedica po gospodarstvo. 

Ograničavanje cijena osnovnih namirnica: Sve su opcije na stolu

Odgovarajući na pitanje hoće li se poslodavci buniti zbog 'restrikcija' kazao je kako Vlada priprema veliki paket pomoći i građanima i gospodarstvenicima koji će biti predstavjen najesen. Na pitanje je li moguć mađarski scenarij da se ograničavaju cijene osnovnih namirnica, odgovorio je da su sve opcije su na stolu.

- Što god bude u interesu hrvatskih građana to će Vlada uraditi, poručio je Filipović. 

Cijena sirove nafte jutros je dodatno pala. Na londonskom tržištu barel stoji oko 102 dolara, a na američkom 94. I vrijednost dionica na azijskim burzama jutros je pala jer su ulagači oprezni uoči sjednice američke središnje banke i izvješća o BDP-u. Naime, ponovno se očekuje odluka o daljnjem, znatnom povećanju kamatnih stopa u SAD-u i podaci o mogućem padu BDP-a najvećeg svjetskog gospodarstva, što bi značilo i njegov ulazak u recesiju. Ulagači se boje da bi energetska kriza i rast kamatnih stopa u Europskoj uniji mogli gurnuti i europska gospodarstva u recesiju.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/cijene-goriva-od-ponoci-bi-trebale-znatno-pasti-8695758

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.