Riječki RIS Software jedan je od pokretača bespapirnog poslovanja u Hrvatskoj

Riječki RIS Software jedan je od pokretača bespapirnog poslovanja u Hrvatskoj

Kroz tri desetljeća svoga rada, RIS neumorno promiče ekološke principe poslovanja zbog čega im je dodijeljeno priznanje Premium zeleni certifikat. 

Jedna od najstarijih IT tvrtki u regiji, RIS Software, nositelj je Premium zelenog certifikata za digitalnu izvrsnost i društveno odgovorno poslovanje. Kroz tri desetljeća svoga rada, ova kompanija neumorno promiče ekološke principe poslovanja, što je nagrađeno značajnim priznanjem. Podsjetimo, Zeleni certifikat projekt je koji je započeo mojeRačun s ciljem promocije ekološki osviještenih kompanija koje digitalizacijom i društveno odgovornim poslovanjem ostvaruju izravan pozitivan utjecaj na okoliš.

Zelena tranzicija kroz digitalizaciju

Upravo takav primjer je RIS Software jer, osim što zeleno poslovanje kontinuirano implementiraju u vlastite poslovne procese, Risovci su svojim rješenjima i stotinama drugih tvrtki omogućili da započnu zelenu tranziciju kroz digitalizaciju.„Tehnologija je utjecala na sve aspekte ljudskog života. Suvremena digitalna poslovna rješenja promijenila su načine poslovanja. Između ostalog, tvrtkama su omogućila da posao vode uspješno i efikasno sa smanjenim negativnim utjecajem na okoliš. Naša rješenja sadrže niz funkcionalnosti koje imaju i izrazitu ekološku dimenziju, a ideje za mnoge od njih proizašle su iz želje da vlastite poslovne procese učinimo boljima i održivijima. Digitalnu transformaciju poslovanja proveli smo u brojnim tvrtkama, od onih najmanjih pa do velikih kompanija iz javnog i privatnog sektora“, ističe Igor Zamlić, član uprave i jedan od osnivača RIS-a.

Kada govore o postignutim rezultatima, klijenti RIS-a osvrću se i na ostvarenje ekoloških ciljeva i to je nešto na što su u ovoj kompaniji iznimno ponosni. Njihov je cilj, naime, omogućiti svim korisnicima iskustvo bespapirnog poslovanja, odnosno paperless office, što je preduvjet ekološkog poslovanja. „Čuvanje okoliša nije više isključivo moralno pitanje, nego postaje i zakonska obaveza, a u RIS-u je zeleno poslovanje standard. S Ensolva specijaliziranim sustavom za nabavu ili Faros ERP sustavom,  nije potrebno tiskati gotovo nijedan list papira“, ističu iz RIS-a.

Razmjena eRačuna za efikasnije poslovanje

Kako jednostavno funkcionira bespapirni ured, najbolje su naučili kroz vlastitu praksu; svu poslovnu dokumentaciju, bilo da je riječ o projektima, ugovorima, računima ili obračunskim listama, čuvaju u digitalnom obliku u virtualnim registrima. „U RIS Softwareu potpisivanje i odobravanje dokumenata obavlja se digitalnim putem, a narudžbenice i ugovore šaljemo automatski, direktno iz sustava unutar kojega se i odvijaju odobravanja nabavnih aktivnosti“, pojašnjava Igor Zamlić.Ova kompanija jedan je od prvih proizvođača poslovnih softvera koji je integrirao mogućnost slanja i zaprimanja eRačuna suradnjom s najvećim privatnim informacijskim posrednikom. „Ne gomilamo račune jer ih šaljemo i zaprimamo u elektroničkom obliku, a isto smo omogućili i svim korisnicima Faros ERP sustava“.

RIS-ov Faros među prvim ERP-ovima u cloudu

Treba istaknuti da je Faros bio jedan od prvih ERP-ova koji je na našem tržištu ponuđen u Cloudu, a nakon vlastitog podatkovnog centra, RIS je otišao korak dalje i svoja rješenja je preselio u napredni Oracle data Cloud.Digitalno poslovanje i ekološki osviješteno poslovanje temelji se na upotrebi cloud rješenja, uostalom koncept zelenog IT-a bez njega je nezamisliv, jer se implementacijom cloud rješenja otvara veliki prostor za uštede resursa i energije, smanjuju se količine hardvera, a podaci se čuvaju u podatkovnim centrima koji koriste napredne tehnologije.

Uvođenje fintecha u poslovni softver

„U RIS Softwareu uvijek tražimo način kako da klijentima ponudimo veću vrijednost kroz implementaciju naprednih digitalnih rješenja. Primjer za to je i naša suradnja s partnerom mojeRačun čija su rješenja već dugo implementirana u naša, a suradnju ćemo produbiti integracijom ePlati koji će našim korisnicima omogućiti bespapirno poslovanje u punom značenju te riječi. Računovodstvo u stvarnom vremenu i plaćanje bez internetskog bankarstva, direktno iz Faros ERP-a i bez ijednog tiskanog dokumenta, znači da nijedan računovođa više neće raditi u prošlosti“, ističe RIS-ova uprava. Uz digitalnu izvrsnost i ekološke radne procese, jedan od preduvjeta za dobivanje Premium zelenog certifikata je i zadovoljstvo zaposlenika. Iz RIS-a navode kako su kod njih upravo oni pokretač svih zelenih inicijativa u radnom okruženju. „Zaposlenici su ti koji svojim prijedlozima pokreću i prihvaćaju eko promjene. Koriste se kvalitetna i napredna računala koja štede energiju. Smanjili su broj kilometara, a samim time i emisiju štetnih plinova. U poslovanje su uveli upotrebu naprednih digitalnih alata za održavanje virtualnih sastanaka i dogovora“, pojašnjava Igor Zamlić.

Pozitivan utjecaj na zajednicu

Osim brige o zaposlenicima, Premium zeleni certifikat podrazumijeva i brigu o zajednici u cjelini. Vrijednost je to koju njeguju i u RIS Softwareu, podupirući održivo poslovanje i ekološka načela radi generacija koje tek dolaze.„Kroz humanitarne aktivnosti brinemo o najugroženijim skupinama, ali rado i često podupiremo i rad sportskih klubova te surađujemo s odgojnim i obrazovnim institucijama“, ističu iz RIS-a. Premium zelenim certifikatom RIS Software je potvrdio svoj status Green IT tvrtke i tako ušao u društvo 62 tvrtke nositelja Premium i više od stotinu nositelja Zelenog certifikata za digitalnu izvrsnost i društveno odgovorno poslovanje.

 Na slici: Marko Golem i Igor Zamlić

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.