Inflacija u eurozoni stabilna; Hrvatska i dalje znatno iznad prosjeka

ILUSTRACIJA

Stopa inflacije u eurozoni zadržala se u kolovozu na 5,3 posto, a Hrvatska se ponovo svrstala uz bok Slovačkoj s najsnažnijim rastom cijena, znatno iznad prosjeka, pokazale su u četvrtak prve procjene Eurostata.

U kolovozu je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 5,3 posto, zadržavši se na srpanjskoj razini, izračunali su statističari.

Na mjesečnoj razini cijene su u kolovozu porasle za 0,6 posto, nakon što su u srpnju pale za 0,1 posto.

Cijene energije bile su u kolovozu niže za 3,3 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 6,1-postotnog pada u srpnju.

Svježa hrana poskupjela je za 7,8 posto, nešto blaže nego u srpnju. Neznatno je usporio rast cijena usluga, s 5,6 na 5,5 posto.

Kad se isključe cijene hrane i energije, inflacija je u eurozoni u kolovozu 6,2 posto i bila je niža za 0,4 postotna boda nego u srpnju.

Niža stopa temeljne inflacije odražava blaže poskupljenje industrijskih proizvoda i usluga.

Mjesečna usporedba pokazuje promjenu trenda u kretanju cijena energije koje su u kolovozu poskočile za 3,2 posto u odnosu na srpanj kada su se bile smanjile za 0,2 posto.

 

Hrvatska i dalje u samom vrhu

Slovačka je i u kolovozu bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 9,6 posto.

Slijedi Hrvatska sa stopom inflacije u kolovozu, mjerenom HICP-om, od 8,5 posto. U srpnju iznosila je osam posto.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje pak da su u kolovozu porasle za 7,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Baltičke zemlje mjesecima su bilježile najviše stope inflacije, ali rast cijena u međuvremenu je usporio pa se tako Litva, zemlja u skupini s najvišoj stopom inflacije, od 6,4 posto u kolovozu, izjednačila s Njemačkom. U Austriji poskupljenja su bila veća, dosegnuvši 7,6 posto.

Najblaži rast cijena bilježile su Belgija i Španjolska, od po 2,4 posto. Slijedi Cipar s tri posto.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/inflacija-u-eurozoni-stabilna-u-kolovozu-hrvatska-i-dalje-znatno-iznad-prosjeka-10991309

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.