Cijene nafte pale treći tjedan zaredom, oko 4 posto

PAD CIJENA

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je trgovce zabrinula slabost potražnje u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Pad cijena treći tjedan zaredom posljedica je zabrinutosti trgovaca zbog naznaka slabljenja potražnje u SAD-u i Kini, najvećim svjetskim potrošačima 'crnog zlata'.

Zalihe u SAD-u porasle su prije tjedan dana za gotovo 13 milijuna barela, a američka vlada poručila je kako, prema novim procjenama, očekuje pad potrošnje u ovoj godini za 300 tisuća barela dnevno, dok je donedavno očekivala rast za 100 tisuća barela.

S druge strane, kineski uvoz nafte snažno je porastao u listopadu. No, trgovce je zabrinula vijest da su rafinerije u najvećem kupcu sirove nafte u svijetu zatražile od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za prosinac.

Strah od poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku zbog sukoba

- Strah od poremećaja proizvodnje na Bliskom istoku zbog sukoba Izraela i Hamasa ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju, pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Trgovce zabrinjava i usporavanje rasta najvećih zapadnih gospodarstava, s obzirom da središnje banke povišenim kamatnim stopama nastoje suzbiti inflaciju.

U takvim okolnostima, teško je za očekivati jačanje potražnje, pa cijene nafte može podržati samo smanjenje ponude, odnosno proizvodnje najvećih svjetskih proizvođača - Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Nakon prošlotjednog pada, na londonskom je tržištu cijena barela sada u minusu u odnosu na početak godine oko 5, a na američkom tržištu oko 4 posto.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/cijene-nafte-pale-treci-tjedan-zaredom-oko-4-posto-11142553

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.