Od danas pa do kraja kolovoza povrat 880 milijuna kuna preplaćenog poreza

ministar marić

Ministarstvo financija najavilo je da danas po činje povrat preplaćenog poreza, a cijeli iznos od oko 880 milijuna kuna  biti će uplaćeno građanima i poduzetnicima do kraja kolovoza.

- Brojke smo objavili i na stranicama Porezne uprave, govorimo o oko 880 milijuna kuna povrata, odnosno oko negdje 130 milijuna kuna potrebe za uplatu - naveo je ministar Zdravko Marić, odgovarajući na upit novinara. Rok za žalbe je na rješenja o povratu poreza, kojih je izdano nešto više od 550 tisuća je bio 31. srpnja. Istaknuo je i da se taj rok može produžiti u slučaju potrebe u pojedinačnim slučajevima, a ovisno o tome kada je stiglo rješenje.

Rok građanima za prijavu poreza na dohodak za 2017. bio je kraj veljače. Privremena porezna rješenja građani su trebali dobiti do kraja lipnja ove godine, a na to rješenje mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana zaprimanja prigovora. Nakon toga, od početka kolovoza, trebali bi započeti povrati preplaćenog poreza na dohodak za 2017. godinu. Po podacima Porezne uprave, u 2017. je za ukupno 4.903 poreznih obveznika-građana proveden redovni postupak, a za 1.127.056 građana poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2016. godinu. Pritom je za ukupno 71.463 građana utvrđena razlika poreza i prireza za uplatu u iznosu od 164,1 milijun kuna, dok je kod 1.056.911 građana utvrđena razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak i njima je vraćeno nešto više od 1,1 milijardu kuna. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.