Sredstva za kulturu povećana su i u apsolutnom iznosu i u postotku u odnosu na državni proračun

Sredstva za kulturu povećana su i u apsolutnom iznosu i u postotku u odnosu na državni proračun

Ministarstvo kulture u ponedjeljak je istaknulo da je proračun Ministarstva povećan i u apsolutnom iznosu i u postotku te da ne stoji tvrdnja da se provode rezovi, napomenuvši  da nezadovoljstvo prijavitelja na pozive za financiranje javnih potreba u kulturi, može komentirati samo ako se zna o kojem je programskom području riječ.

Ministarstvo stoga nije u mogućnosti komentirati optužbe inicijative "Dosta je rezova!", koja, nezadovoljna rezultatima Poziva za financiranje javnih potreba u kulturi za 2019.,  najavljuje prosvjed ispred Ministarstva kulture u ponedjeljak, 4. veljače.

"Ne znamo tko stoji iza ove Inicijative pa stoga ne možemo komentirati nezadovoljstvo potpisnika, jer ne znamo o kojem programskom području govore, o kojem smanjenju ili rezu", odgovoreno je  su iz Ministarstva na upit HINA-e.

Proračun Ministarstva kulture u mandatu ove Vlade povećan je i u apsolutnom iznosu i u postotku u odnosu na državni proračun, tako da ne stoji tvrdnja da se provode rezovi, ističe se.

"Upravo suprotno, izvorna proračunska sredstva u dvije godine povećana su za oko 100 milijuna kuna, a samo kroz Europski socijalni fond osigurano je više od 90 milijuna kuna za programe poticanja participacije mladih u kulturi, program 54+ i program Kultura u centru", napominju iz Ministarstva.

Na Poziv za financiranje javnih potreba u kulturi Ministarstvo je primilo oko osam tisuća pojedinačnih zahtjeva, odobreno je oko četiri tisuće programa, a primljeno je stotinjak žalbi, od kojih je veći dio već riješen, poručeno je iz Ministarstva.

(HINA, Vlada)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.