Potpisani ugovori: varaždinskom Tehnološkom parku zemljište, a Varaždinskim Toplicama aglomeracija

Potpisani ugovori: varaždinskom Tehnološkom parku zemljište, a Varaždinskim Toplicama aglomeracija

Na kraju svog boravka u Varaždinu gdje je došao radi prisustvovanja 29. obljetnici osnutka HDZ-a Varaždinske županije te obilaska glavnih gospodarskih subjekata Vindije i Varteksa i varaždinske vojarne, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković je u hotelu Turist nazočio potpisivanju dvaju vrijednih ugovora. Jedan se odnosi na aglomeraciju, a drugi na darovanje državnog zemljišta za razvoj varaždinskoga Tehnološkog parka. Ugovore su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok, za zemljište, te Tomislav Kezelj, direktor Vodogradnje,dr. sc. Željko Bunić, direktor Varkoma te Ivan Kolarić, predsjednik Uprave Tegre, za aglomeraciju. 
Ugovor za "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždinske Toplice" čija je vrijednosti 62 milijuna kuna s PDV-om, a više od 35 milijuna osigurano je sredstvima Europske unije Premijer je prokomentirao ovim riječima.
- Realizacija ovog projekta će za više od 4.500 građana Varaždinskih Toplica značiti jednu novu kvalitetu života. Ujedno projekt potvrđuje politiku hrvatske Vlade koja želi s lokalnim jedinicama imati partnerski dijalog i koja čini sve što može na decentralizaciji, prije svega kroz zakonske okvire, što su dva od četiri načela naše Vlade.Treće načelo je načelo fiskalne decentralizacije dok je četvrta dimenzija projekata koji omogućuju gospodarski rast i veću kvalitetu života građana u bilo kojem dijelu Hrvatske - poručio je Premijer.
U Varaždinu su već od ranije u tijeku radovi na Aglomeraciji 855 milijuna kuna rekao je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković te dodao: - To je samo dio ukupne investicije od 1,78 milijardi kuna koliko će se kroz sedam raznih projekata aglomeracija uložiti na području Varaždinske županije, a uz Varaždin i Varaždinske Toplice, u pripremi su još pet projekata. Na razini cijele Hrvatske pojačava se ritam povlačenja sredstva iz Europske unije, ali tu je problem rasta cijena u građevinskom sektoru čime se povećava iznos za sufinanciranje projekata. Na taj problem uskoro trebati dati odgovor i rješenje – rekao je Zoran Đuroković.

 

 


Grad Varaždin dobio je od države objekt i zemljište za potrebe razvoja Tehnološkog parka

Kao što je i najavljeno, Grad Varaždin dobio je od države objekt i zemljište koje je do sada bilo u njenom vlasništvu. Naime, ministar državne imovine Goran Marić potpisao je s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehok ugovor o darovanju zgrade i zemljišta u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu za potrebe proširenja Tehnološkog parka. Riječ je o bivšoj zgradi Varteksa površine 1487 kvadratnih metara te o pripadajućem zemljištu, odnosno dvorištu 3631 metara kvadratnih. Gradonačelnik Ivan Čehok objasnio je razloge donacije.

- To su prostori koje je Varteks nekad dao pod dug državi, a to su Varteksov restoran i dio gdje su nekad imali svoja kulturno-umjetnička društva. Riječ je o nekakvih pet tisuća kvadrata koji su pak nama prijeko potrebni kako bismo mogli proširiti Tehnološki park u kojem trenutno imamo 30-ak tvrtki i više od 200 zaposlenih mladih inženjera. Dobili smo od Europe bespovratna sredstva za dogradnju, međutim ni ta nam dogradnja nije dovoljna – imamo šest, sedam tvrtki i to većinom vanjskih koje bi ušle u Tehnološki park i zaposlile još 150 mladih inženjera. Dakle, s tim darovanjem mi ćemo praktički u tri mjeseca uspjeti doći do prostora da odmah tim tvrtkama možemo ponuditi da odmah mogu zaposliti radnike – izjavio je gradonačelnik Čehok, dok je premijer Plenković izjavio da je Varaždin kao najrazvijeniji grad Sjevera time spreman za četvrtu, digitalnu eru, jer taj će projekt rekao je pridonijeti nastavku razvoja Tehnološkog parka ali i razvoju ICT sektora na razini Hrvatske.U pratni Premijera na potpisivanju su bili i ministrica Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministar uprave Lovro Kuščević.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.