U Varaždinskoj županiji potpisan ugovor o sufinanciranju stambenih kredita liječnicima i medicinskom osoblju

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U Varaždinskoj županiji potpisan je danas ugovor o sufinanciranju stambenih kredita liječnicima i medicinskom osoblju. Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić danas su u županijskoj palači svečano potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji sufinanciranja stambenih kredita medicinskom osoblju. Time je službeno počela provedba projekta podrške liječnicima i medicinskom osoblju više i visoke stručne spreme iz Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, s ciljem da ostanu raditi upravo u županiji.


To je tek početak, s obzirom da se sufinanciranje stambenih kredita planira ponuditi i zdravstvenim djelatnicima s višom i visokom stručnom spremom u svim ostalim zdravstvenim ustanovama, čiji osnivač je Varaždinska županija.
- Ovo je potpuno novi i jedinstveni projekt u Hrvatskoj. Varaždinska županija i Zagrebačka banka zajedno daju dodatnu podršku deficitarnom kadru, posebno liječnicima, ali i medicinskim sestrama i tehničarima više stručne spreme te svim ostalim zdravstvenim radnicima s visokom i višom stručnom spremom. Interes za kredite je iskazalo 100-tinjak mladih liječnika i njihovih obitelji te drugih zdravstvenih radnika. Okvir ove kreditne linije je oko pet milijuna eura, a podrška Varaždinske županije je oko 3.000 eura kroz pet godina na prosječnoj kreditnoj liniji od 60.000 eura. Ako se ovakav model pokaže i dokaže, a ne vidim razloga zašto tome ne bilo tako, primijenit ćemo ga i u drugim područjima, primjerice u obrazovnom sustavu te za poduzetništvo i obrtništvo  – istaknuo je župan Čačić i napomenuo da Županija odlično surađuje sa Zagrebačkom bankom.
- Kao vodeća banka u Hrvatskoj, Zagrebačka banka ovom suradnjom s Varaždinskom županijom želi potaknuti pozitivne trendove u gospodarstvu i društvu. Povoljnijim uvjetima financiranja želimo olakšati mogućnost rješavanja stambenih potreba liječnika i medicinskih djelatnika. Sigurni smo da će im to omogućiti viši životni standard te ugodniji život u zajednici - poručio je Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.
Ugovorena kamatna stopa će biti 2,85 posto godišnje, a uz subvenciju Varaždinske županije, kamata će za korisnike kredita iznositi 1,85 posto. Prvih pet godina, što ujedno predstavlja i razdoblje sufinanciranja, kamatna stopa će biti fiksna. Po isteku razdoblja sufinanciranja, kamatna stopa će biti promjenjiva i, prema trenutno važećoj stopi nacionalne referentne kamatne stope, iznosila bi 3,18 posto (suma šestomjesečne nacionalne referentne kamatne stope jedan za euro (trenutno 0,45 posto i fiksnog dijela od 2,73 posto).
Primjerice, za kredit od 60.000 eura na rok otplate od 20 godina, rata bi za prvih pet godina otplate kredita iznosila 328,28 eura, od čega bi korisnik kredita plaćao 279,04 eura, a subvencija Županije iznosila bi 49,24 eura. Tijekom pet godina bi iznos subvencije iznosio gotovo 3.000 eura. Treba napomenuti da je iznos subvencije ukupne kamate ovisan  o parametrima kredita kao što su iznos, rok otplate i slično.Zanimanje zdravstvenih djelatnika je veliko. U Varaždinskoj županiji radi ukupno 687 doktora medicine i zdravstvenih radnika više i visoke stručne spreme, a od toga njih 486 u Općoj bolnici Varaždin i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Interes za kredite dosad je iskazalo 100-tinjak doktora i zdravstvenih radnika dviju bolnica, pri čemu je ukupni volumen kredita oko 5 milijuna eura.
Uvjeti za dobivanje kredita su članstvo u Hrvatskoj liječničkoj komori, da se radi o zdravstvenim djelatnicima više ili visoke stručne spreme iz Opće bolnice Varaždin i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, da se nalaze na listi Varaždinske županije za ostvarivanje prava na kredit uz subvenciju Županije, a da su kreditno sposobni prema standardnoj procjeni boniteta od strane Zagrebačke banke.


Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su i član Uprave za maloprodaju Zagrebačke banke Eugen Paić-Karega, kao i zamjenik župana Robert Vugrin te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.