Poduzetnicima za poboljšanje energetske učinkovitosti na raspolaganju 511 milijuna kuna povoljnih kredita

Ministrica Žalac

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije  i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su danas  sporazum kojim se poduzetnicima koji žele poboljšati energetsku učinkovitost, na raspolaganje stavlja ukupno 511 milijuna kuna povoljnih kredita za tu namjenu.

Sporazum o financiranju u sklopu novog financijskog instrumenta "ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike", potpisale su ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.
 
Financijski instrumenti sufinanciraju se u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova, a u okviru novog financijskog instrumenta "ESIF Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike" poduzetnicima će se dodjeljivati povoljni krediti u rasponu od 25.000 do 10 milijuna eura uz nisku kamatnu stopu, koja će se određivati prema indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave na čijem se području projekt provodi.
 
Ministrica Žalac rekla je da će rok otplate biti do 17 godina uz poček od četiri godine. Krediti su namijenjeni za mikro, mala, srednja i velika poduzeća.  Od 511 milijuna kuna 266 milijuna kuna dolazi iz ESIF programa s nula posto kamata, dok će ostatak od 245 milijuna kuna odobravati poslovne banke.
 
"Financijski instrumenti, kao novi i jednostavniji pristup europskim, prije svega zbog bitno manjih administrativnih zahtjeva, imaju još jednu važnu ulogu, a to je da ih se ponovno upotrebljava nakon povrata. Dakle, kada se vrate u državni proračun, Hrvatska će ih koristiti u iste svrhe", rekla je Žalac.  
 
"Najbolje koristimo financijske instrumente, a dio kojim kroz financijske instrumente financiramo energetsku učinkovitost je među najboljima", naglasila je.
 
Tamara Perko izvijestila je da će od 511 milijuna kuna 292 milijuna biti usmjereno u poduzeća registrirana za obavljanje proizvodne industrije, dok je 219 milijuna kuna namijenjeno kreditiranju uslužnog  sektora, odnosno turizma i trgovine.
 
Cilj programa je po njezinim riječima smanjenje potrošnje energije od najmanje 20 posto. Kazala je i da na jesen kreće i provedba ELENA projekta, vrijednog više od dva milijuna eura. Tim će se sredstvima financirati projektna dokumentacija, uz ostalo i za projekte namijenjene poticanju energetske učinkovitosti. Konkretno, s dva milijuna eura moglo bi se financirati dokumentacija za stotinjak takvih projekata. 
 
Na potpisivanju su izneseni i podaci o ukupnoj alokaciji za Hrvatsku na razini svih europskih strukturnih investicijskih fondova: trenutno smo na 64 posto ugovorenosti, 19 posto u isplatama krajnjim korisnicima, dok je ovjerenih projekata 17 posto.
 
"Mislim da idemo u dobrom smjeru, situacija će biti još bolja u ovoj godini", zaključila je ministrica Žalac.

Izvor: Hina / Vlada RH 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.