Hrvatska zatražila uspostavu bliske suradnje između HNB-a i ECB-a

MARIĆ VUJČIĆ, ARHIVA

Hrvatska je u ponedjeljak uputila Europskoj središnjoj banci (ECB) zahtjev za uspostavljanje tzv. bliske suradnje između ECB-a i Hrvatske narodne banke (HNB) u obavljanju poslova supervizije kreditnih institucija u okviru Jedinstvenoga nadzornog mehanizma, što je sastavni dio procedure za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERMII), a potom i europodručje.

Hrvatska namjerava istodobno ući u mehanizam bliske suradnje s ESB-om i tečajni mehanizam ERM II

Bliska suradnja uspostavlja se odlukom ESB-a, na osnovi zahtjeva države članice. U ime Republike Hrvatske zahtjev su potpisali ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Prošloga tjedna, naime, Vlada je donijela odluku o uspostavi bliske suradnja između hrvatske i europske središnje banke, a ministra Marića ovlastila za potpisivanje zahtjeva.Marić tada je podsjetio da je Sabor donio Zakon o potvrđivanju ugovora o stabilnosti i koordinaciji upravljanja ekonomsko-monetarne unije, što se primjenjuje na države članice unutar i izvan euro područja koje su ga i ratificirale. Time je, rekao je Marić, ispunjen i prvi pravni preduvjet približavanja Hrvatske europodručju. "Pristupanjem EU Hrvatska se obvezala uvesti euro kao službenu valutu kada se za to ispune uvjeti. Jedan od koraka u tom procesu uvođenja eura je i omogućavanje bliske suradnje Hrvatske narodne banke sa Europskom središnjom bankom", rekao je Marić na prošlotjednoj sjednici Vlade.

Izravan nadzor institucija u Hrvatskoj

Uspostavom bliske suradnje predstavnici HNB-a bit će članovi zajedničkih supervizorskih timova u ECB-u te provoditi izravnu superviziju značajnih institucija u Hrvatskoj, a HNB će ujedno imati i svog predstavnika u najvišemu supervizorskom tijelu odlučivanja u ESB-u - Nadzornom odboru.

Izvor: Hina / Vlada RH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.