Savez Alpe – Jadran sufinancirat će 31 projekt, među kojima su dva iz Varaždinske županije

alpe adria

Savez Alpe - Jadran će s 58.900 eura sufinancirati 31 projekt iz područja umjetnosti i kulture, sporta, turizma, cjeloživotnog učenja, prevencije katastrofa, europske suradnje, inkluzije, ruralnog razvoja i kulturne baštine. Riječ je o projektima pristiglima na proljetni raspis natječaja, kojima se udrugama civilnog društva i javnim ustanovama nastoji olakšati organizacija događaja od interesa za alpsko-jadransko područje ili pak priprema za financiranje iz izdašnijih i većih EU fondova.
Iz Varaždinske županije su financijski poduprta dva projekta, 2. Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe – Adria s 1.500 eura, a s 4.000 eura priprema projektne prijave „Cool Rescue Ride“ za fond Europske unije ERASMUS+. Projekt je usmjeren na analizu potreba dobrovoljnih spasiteljskih službi.
Odluku o sufinanciranju su na sjednici održanoj u Županijskoj palači u Varaždinu 28. svibnja donijeli članovi Upravnog odbora Saveza, kojeg čine predstavnici tematskih koordinacijskih točaka i kontaktnih točaka Saveza. Riječ je o regijama-članicama – austrijskim regijama Štajerska, Koruška i Gradišće, mađarskoj regiji Vas, slovenskim općinama okupljenima u Skupnost občin Slovenije te hrvatskim županijama: Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.- Sve regije-članice prihvatile su Strategiju razvoja geografskog područja Saveza Alpe - Jadran 2019. – 2027., što će nam pomoći da postignemo ciljeve od zajedničkog interesa. Sukladno tome, donesena je i odluka o financiranju projekata prijavljenih na posljednjem pozivu – rekao je predsjednik Saveza Alpe-Jadran Radimir Čačić, župan Varaždinske županije.

Glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner je istaknuo zadovoljstvo prijavljenim projektima. – Moram reći da su projekti inspirirani novom Strategijom Saveza, što me posebno veseli – rekao je Pseiner.Župan Čačić je naveo da smo u Varaždinskoj županiji posebno ponosni na Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe - Jadran, koja je prošlu subotu održana pod pokroviteljstvom Saveza, a na kojoj je bilo 30 posto više uzoraka bučinih ulja iz Austrije, Slovenije i Mađarske te također 30 posto više iz Hrvatske, dok je šampion, najbolje ocijenjeno bučino ulje je iz Austrije.

- Bučino ulje želimo pretvoriti u prepoznatljiv proizvod s područja Alpe - Jadran u cijeloj Europi i svijetu – istaknuo je.Njegov mandat završava u studenome, a najavio je da će se ponovno kandidirati za predsjednika Saveza. - Puno truda smo uložili u stvaranje zajedničke Strategije razvoja Saveza i sada konačno možemo reći da znamo koja je naša snaga, a još je važnije što znamo koji su nam zajednički ciljevi – rekao je Čačić.Napomenuo je i da je u planu posjet delegacije iz Autonomne pokrajine Vojvodine, regije koja je iskazala interes da postane nova članica Saveza Alpe - Jadran.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.