Ministar financija: Odrađen ogroman posao na pripremi za uvođenje eura

Ministar financija: Odrađen ogroman posao na pripremi za uvođenje eura

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je večeras u RTL-u Danas.

Na pitanje o pismu namjere koje je Hrvatska poslala u Bruxelles za ulazak u Devizni tečajni mehanizam dva (ERM II) te je li to povijesni trenutak u smislu uvođenja eura, ministar Marić je naglasio da je to jedan od važnijih trenutaka u našoj povijesti, kao što je svojedobno bilo i potpisivanje SSP-a te otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Slanje pisma važan korak za uvođenje eura 

 „Vrlo smo ga pažljivo, pomno i dobro pripremili“, kazao je Marić, dodavši da je riječ o  zajedničkom projektu Hrvatske narodne banke i Vlade Republike Hrvatske.

Podsjetio je da Hrvatska ima Nacionalno vijeće za euro te da je odrađen ogroman posao na samoj pripremi.

„I sam čin slanja pisma i njegovo usvajanje od strane zemalja članica Eurozone sigurno je važan korak“, istaknuo je ministar.

Upitan je li moguće da od 1. siječnja 2024. godine hrvatski građani počnu plaćati u eurima, Marić je rekao da je teško govoriti o rokovima te da će prva faza ovisiti o Hrvatskoj.

„Mi smo u ovom pismo preuzeli obveze za ispunjavanje 19 mjera. Svjesni smo da su to mjere koje je potrebno napraviti kako bi se gospodarski rast i sve vezano uz gospodarsku aktivnost pojačalo i pospješilo“, kazao je.

Nakon toga kada se uđe u Devizni tečajni mehanizam dva, pojasnio je ministar, minimalno razdoblje je dvije godine kada se testiraju mastriški kriteriji.

„Kada to prevedemo u razdoblja, ova godina koju spominjete je realistična. Što bolje odradimo pripreme, to će pozitivni efekti uvođenja eura na hrvatsko gospodarstvo i građane biti bolji. To je važno u ovom procesu“, naglasio je.

Jedna od tih mjera je rasterećenje poduzetnika, a ministar financija je kazao da je Vlada sa smanjivanjem poreza krenula i puno prije nego je poslala Pismo namjere i to tri godine zaredom.

Rasterećenje poduzetnika  

 „U ovom konkretnom pismu smo se obvezali da ćemo nastaviti smanjivati tzv. parafiskalne namete. Jedna od mjera rasterećenja je stopa PDV-a od 1. siječnja 2020. Na dobrom smo tragu da nađemo prostor kako dati dodatni zamašnjak poduzetnicima da povećaju plaće zaposlenicima u Republici Hrvatskoj. Koji oblik i na koji način, pričekajmo još nekoliko tjedana“, kazao je Marić.

Kada sa svojim timom u Ministarstvu financija i radnom skupinom sve dovrši, prvo će prezentirati predsjedniku Vlade, Vladi, parlamentarnoj većini, a nakon toga slijedi javna objava. 

„Ne možemo mi sa poreznim zakonima nekoga primorati na povećanje plaća, ali možemo dati neku vrstu stimulansa i to je nešto na čemu radimo“, poručio je Marić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.