Izaslanstvo Grada Varaždina u uzvratnom posjetu prijateljskom i partnerskom gradu Shaki u Azerbajdžanu

AZERBAJDŽAN

Izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom dr.sc. Ivanom Čehokom ovih dana boravi u uzvratnom posjetu prijateljskom i partnerskom gradu Shaki u Azerbajdžanu. U tamošnjoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Elxan Usubov sa suradnicima je pripremio prijem, a potom i radni sastanak na kojem se razgovaralo o modelima unapređenja suradnje. 

Nakon sastanka gradonačelnik Varaždine Čehok je izjavio: Ustanovili smo i potvrdili da prijateljski gradovi Varaždin i Shaki imaju dosta sličnosti. Primjerice, Shaki je kao i Varaždin bio grad tekstilne industrije. No, oni su sada izuzetno zainteresirani za restrukturiranje svoje industrije kao što je to napravio Varaždin. Radnointenzivnu industriju žele zamijeniti modernijim granama informatičke industrije. Robna razmjena između Azerbajdžana i Hrvatske sada se  odnosi u opsegu od 97 posto na naftu i naftne prerađevine. Oni sada pokazuju velik interes za informatičku tehnologiju, to im nedostaje, a mi se na tom području zaista imamo s čime predstaviti i pohvaliti. To je samo jedan primjer kako je potencijal buduće suradnje između Hrvatske i Azerbajdžana, odnosno prijateljskih gradova velik, a mi smo tu radi dogovora kako te mogućnosti najbolje iskoristiti na obostranu dobrobit. 

S druge strane,  Shaki je grad bogate povijesti i kulturne tradicije te se nalazi na prestižnoj UNESCO-voj listi zaštićene svjetske kulturne baštine. U gradu je preko 2 tisuće kulturnih spomenika o kojima se vodi izuzetna briga pa nam je dragocjeno s njima podijeliti iskustva na tom području. Domaćini su izrazito gostoljubivi i srdačni, te motivirani za daljnji razvoj suradnje. – naglasio je gradonačelnik Ivan Čehok koji boravi u Azerbajdžanu zajedno sa suprugom i zamjenicom Sandrom Malenicom.Tijekom boravka u pratnji ljubaznih domaćina imali su  priliku razgledati kulturno-povijesne spomenike Shakia i posjetiti neke od njihovih tvornica.

Povelja o prijateljstvu potpisana je u studenom prošle godine u Varaždinu kada su se dva grada obvezala na produbljivanje prijateljskih i partnerskih veza na područjima gospodarstva, kulture, obrazovanja i na drugim područjima iz nadležnosti gradova.

 

 

 

______________________________________________________________________________________

Dražen Dretar, dipl. sociolog - CSOJ

privremeni pročelnik

Upravni odjel za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Varaždina

Trg kralja Tomislava 1, 42000 Varaždin, Republika Hrvatska

www.varazdin.hr      tel:  +385 42 402 508   mob: +385 98 267 386

 

 


Ova elektronička poruka je povjerljiva i može sadržavati povlaštene informacije. Ako niste naznačeni primatelj, niste ovlašteni čitati, printati, pohraniti, obrađivati ili priopćavati ovu poruku. Ako ste ovu poruku primili greškom, molimo Vas da o tome odmah obavijestite pošiljatelja i izbrišete ovu poruku, njene privitke i kopije. Grad Varaždin ne preuzima nikakvu odgovornost s obzirom na bilo koju moguću netočnost bilo kojeg podatka koji je sadržan u ovoj poruci, ako takav podatak nije povezan s registriranim predmetom poslovanja Grada Varaždina. Stajališta izražena u ovoj poruci ne odražavaju nužno službena stajališta Grada Varaždina. Hvala!


Razmislite prije printanja ove poruke. Ne printajte - štedite papir i energiju - čuvajte prirodu!

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.