Župan Čačić s predstavnicima regionalne samouprave u studijskom posjetu Kini

čačić

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić zajedno s čelnicima i predstavnicima lokalne i regionalne samouprave boravi u studijskom posjetu Kini. Veleposlanstvo Republike Kine organizator je studijskog posjeta, a cilj ovog studijskog putovanja je razmjena iskustava i poticanje daljnje suradnje između Hrvatske i Kine.Na početku višednevnog boravka u Kini, a koja uključuje i posjetu provinciji HangZhou, župan Čačić je u ime delegacije župana i gradonačelnika pozdravio rektora Sveučilišta Zhejiang Normal. Zhejiang Normal University jedno je od 100 najboljih sveučilišta u Kini, a župan je prilikom susreta istaknuo da su centri izvrsnosti Varaždinske županije jedni od 25 Europskih centara za darovite te ponudio suradnju i razmjenu iskustva u tom području.

- Upravo je Kina na tragu poznatog filozofa Konfucija primijenila načelo sposobnosti ispred nasljeđivanja, odnosno porijekla u upravljanju državom, dok se u Europi to načelo počelo primjenjivati s Napoleonom tek u 19. stoljeću. – naglasio je Čačić te dodao kako je važno što će se hrvatska delegacija u Kini upoznati sa sustavom koji ima znatno dužu tradiciju.  

Čačić je istaknuo i da se Kina dokazala kao vodeća zemlja koja pokazuje  kontinuitet, neupitan uspjeh i velika postignuća na različitim poljima djelovanja od ekonomije, znanosti pa do kulture. Dodao je da je Varaždinsku županiju posjetilo više kineskih delegacija, a posljednji posjet bio je u lipnju što otvara niz mogućnosti za buduću suradnju čemu se, istaknuo je Čačić, svakako veselimo.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.