Nogometnu akademiju NK Varaždina je Varaždinska županija podržala s 500.000 kuna

nogometnu akademiju

Projekt Nogometne akademije NK Varaždina je Varaždinska županija sufinancirala s 500.000 kuna u 2019. godini, a sukladno odluci Županijske skupštine. O tome su na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 23. prosinca, izvijestili župan Radimir Čačić i predsjednik NK Varaždina Stjepan Cvek, a zajedno sa zamjenikom župana Tomislavom Paljakom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom.

- Varaždinska županija je izvršila odluku Županijske skupštine te smo omladinske pogone NK Varaždina poduprli s 500.000 kuna, koliko je bilo osigurano u županijskom proračunu za ovu godinu. Juniori, pioniri, kadeti i druge starosne kategorije natječu se u prvoj ligi te ostvaruju izuzetno kvalitetne rezultate. Kao što vam je poznato, svim jedinicama lokalne samouprave iz Varaždinske županije predložili smo model sufinanciranja Nogometne akademije NK Varaždina na temelju udjela izvornih prihoda u ukupnim izvornim prihodima proračuna svih općina, gradova i Županije. Čisti i transparentan model su, uz Županiju, prihvatile i uplate izvršile općine Visoko i Vinica, a Grad Varaždin, čije ime klub nosi, uplatio je manje od 50 posto iznosa. Smatram da je naša društvena obveza podržati Nogometnu akademiju kako bi djeca radila s kvalitetnim trenerima te uz minimalno kvalitetne infrastrukturne uvjete – rekao je župan Čačić.

 Nada se da će u sljedećoj godini situaciji biti bolja. – Vjerujem da će i druge općine i gradovi prepoznati ovaj centar izvrsnosti u nogometu, pri čemu, naravno, očekujem i podršku Grada Varaždina, u najmanju ruku, u omjeru naših izvornih proračuna – istaknuo je Čačić.

Stjepan Cvek, predsjednik NK Varaždina, naveo je da uvjeti za treniranje djece trenutno nisu dobri.

- Važna su nam ova sredstva Varaždinske županije. U našu Nogometnu akademiju su uključena djeca od 8 do 18 godina starosti, a natječu se uglavnom u prvoligaškim natjecanjima te ostvaruju vrlo dobre rezultate. Treba se prisjetiti da smo prije sedam godina bili izbačeni iz Prve hrvatske lige, klub je bio devastiran i sva djeca odlazila su u okolne klubove, najviše u Sloveniju. Danas lovimo zamašnjak, a odluka Županije će nam pri tome puno pomoći, posebno u ostvarenju cilja da nogomet u Varaždinu i Varaždinskoj županiji vratimo na svoje mjesto. Mislim da idemo dobrim putem, rezultati koji se ostvaruju u svim starosnim kategorijama to potvrđuju – rekao je Stjepan Cvek i naveo da nije očekivao da će se samo dvije općine uključiti u sufinanciranje Akademije.

Kad su u pitanju uvjeti rada u Nogometnoj akademiji, naveo je da trenutno koriste i terene u okolici Varaždina, jer su se postojeći potrošili budući da nisu bili primjereno održavani. - Upravo završavamo treći teren koji je 14 godina bio izvan funkcije, a za što smo dobili i donaciju Hrvatskog nogometnog saveza. Osim u uređenje svlačionica i drugih prostorija, dio sredstava će se utrošiti i na osiguravanje smještaja oko stadiona. Uredit ćemo smještaj s oko 15 kreveta i dnevnim boravkom, prvenstveno za djecu koja poslije škole dolaze na trening. Time ćemo im osigurati prostor za odmor i učenje kako bi se mogli posvetiti treniranju – najavio je Cvek.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.