Varaždinska županija s Bavarskom, Katalonijom, Flandrijom i drugim EU regijama pokrenula novu inicijativu za međuregionalnu suradnju

Varaždinska županija

S ciljem razmjene iskustava i mjera koje su europske regije poduzele da bi smanjile posljedice pandemije uzrokovane koronavirusom, danas, 28. srpnja, održan je online sastanak na inicijativu katalonske Vlade. Sastanak je sazvao Bernat Solé, ministar za međunarodnu suradnju, institucionalne odnose i transparentnost u Vladi Katalonije.
Uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića, kao jedinog hrvatskog predstavnika, na sastanku su sudjelovali predstavnici njemačkih saveznih pokrajina Bavarske i Baden-Württemberga, belgijske Flandrije, portugalskih Azora, Baskije i Katalonije.
Budući da je pandemija ostavila brojne, kako zdravstvene, tako i dugoročne gospodarske i društvene posljedice, danas je pokrenuta inicijativa za stvaranje neformalne međuregionalne mreže putem koje će se regijama olakšati da prebrode krizu te ojačaju zajednički nastup pred EU institucijama. Na sastanku je istaknuto da je to posebno važno u trenutku kad je Europsko vijeće postiglo dogovor o Europskom planu za oporavak i Višegodišnjem financijskom okviru, koje sada mora potvrditi i Europski parlament. Regije i lokalne zajednice moraju stoga na vrijeme jasno artikulirati svoje stavove i učiniti sve da se njihov stav čuje.
Župan Čačić je na primjeru Varaždinske županije predstavio kako funkcionira sustav civilne zaštite u Hrvatskoj, te na županijskim i lokalnim razinama. - Iznimna je bila važnost koordiniranog pristupa izvršne vlasti i zdravstvenih ustanova te uključivanja policijskih, a posebice vatrogasnih postrojbi koje su odigrale ključnu ulogu u provedbi nadzora mjera samoizolacije i ostalim represivnim mjerama, kao i u socijalnoj komponenti kao što je pomaganje pri dostavi hrane potrebitima. U Županiji smo na vrijeme prepoznali opasnost od ulaska virusa u domove za starije i nemoćne te je tu odigrana ključna uloga. U okviru svojih ovlasti i financijskih mogućnosti, Varaždinska županija je dala financijsku injekciju u onom prvom, najtežem trenutku, prvenstveno obrtnicima i ugostiteljima za pokrivanje troškova hladnog pogona – naveo je župan Čačić.
Kad je u pitanju obrazovanje, drugo područje nad kojim županije imaju ovlasti, naglasio je važnost informatičkog obrazovanja koje u Varaždinskoj županiji postoji kao fakultativni predmet od prvog razreda osnovne škole. – Jako je bila važna već postojeća akademska i mreža CARNet putem koje su međusobno povezane sve škole i institucije vezane uz obrazovanje. Učenici osnovnih i srednjih škola opskrbljeni su tabletima, što je olakšalo održavanje nastave na daljinu. Mjesta za popravak još uvijek ima, potrebna je bolja koordinacija s nacionalnom televizijom te nabava potrebne opreme i alata – napomenuo je Čačić, koji je europske regije, koje imaju po više milijuna stanovnika, zamolio za njihova iskustva, digitalne materijale, kao i informacije kako se pripremaju za novu školsku godinu.
Župan je dodao da su upravo sada do izražaja došli kontinentalni turizam i naš projekt „Kuće za odmor s pričom“. – Kapaciteti kuća za odmor su gotovo potpuno popunjeni, što govori u prilog tome da ljudi žele putovati, a s druge strane izbjegavaju gužve i traže mirna mjesta za odmor. U smještaju koji nudi visoku razinu kvalitete s pristupom internetu, moguć je i rad od kuće, koji se u vrijeme koronakrize sa svega nekoliko posto podigao iznad 20 posto. Činjenica da su gospodarstvo i administracija počeli prelaziti na rad od kuće, otvara prostor za potpuno novi pristup turističkoj ponudi, za ciljani turizam za koji je najvažnija pretpostavka kvalitetna internetska mreža. To su sve primjeri koje možemo podijeliti s drugim regijama, a istovremeno smo zainteresirani i za učenje od drugih – zaključio je Čačić.
Sutra će katalonska Vlada održati još jedan sastanak s drugim regijama, nakon čega slijedi definiranje daljnjih koraka ove međuregionalne inicijative.Dodajmo da su Katalonija i Varaždinska županija započele suradnju prošle godine posjetom delegacije katalonske Vlade, a ovaj sastanak i zajednička inicijativa nastavak je suradnje dviju regija.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.