U Mostaru dodijeljeno 88 ugovora u okviru prekogranične suradnje

U Mostaru dodijeljeno 88 ugovora u okviru prekogranične suradnje

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić dodijelilo je u Mostaru ugovore za 88 projekata vrijedne 4,26 milijuna eura koje, u sklopu programa prekogranične suradnje, realiziraju ustanove iz BiH s partnerima iz Republike Hrvatske. Na poziv koji je početkom godine raspisalo hrvatsko ministarstvo stiglo je 300 prijava, a odobreno je 88 projekata. U svim tim projektima zajednički sudjeluju jedna ustanova iz Republike Hrvatske i partnerska iz većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini. 
Kako je objasnio hrvatski ministar, ti se projekti realiziraju u sklopu Programa prekogranične suradnje između institucija Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine s ciljem gospodarskog i svekolikog razvoja te se osiguravaju pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala na dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. "Cilj ovoga programa je prije svega potpora Hrvatima u BiH što je za ovu Vladu jedan od prioriteta", rekao je Erlić. 
Program se provodi od 2021. godine. Ove godine je za te namjene izdvojeno 4,2 milijuna eura. Financiraju se projekti od obnove vrtića i staračkih domova, do bolnica i katoličkih crkava i prometnica.Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ocijenio je kako realizacija ovih projekata predstavlja trening za vlasti u BiH kako bi bile u stanju ubuduće koristiti fondove Europske unije.

Izvor: Vlada / Hina 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.