Dječji vrtić Dječji svijet Varaždin partner u projektu Erasmus plus

erasmus

Dječji vrtć Dječji svijet Varaždin partner je u Erasmus projektu. U sklopu Erasmus plus projekta pod nazivom „Kreiranje, eksperimentiranje i suradnja – poboljšanje odgojne prakse u ranom djetinjstvu“ ( „Creating, experimenting and cooperating – improving practices in Early Childhood Education“ ) odgojiteljice varaždinskog Dječjeg vrtića „Dječji svijet“ Tea Šarić i Dijana Ptiček, te pedagoginja Sanja Dretar sudjelovale su od 18. do 22. veljače na 3. međunarodnom treningu u na Kreti u Grčkoj.  Njihov domaćin bio je vrtić 1st Nipiagogio u gradu Rethymnu u središnjem priobalnom dijelu Krete. Uz odgajatelje iz Varaždina u tom europskom projektu sudjeluju partneri iz  sedam dječjih vrtića iz Bugarske, Grčke, Hrvatske, Litve, Poljske i dva vrtića iz Portugala. Tijekom lipnja 2018. godine svi partneri su posjetili i Varaždin.

Za boravka u Grčkoj  varaždinske odgajateljice upoznale su specifičan način rada s djecom u samoj dječjem vrtiću te u muzejskim i drugim prostorima tog atraktivnog turističkog grada od 35 tisuća stanovnika. Na radnim sastancima, rad Dječjeg vrtića „Dječji svijet“ iz Varaždina predstavila je pedagoginja Sanja Dretar.

Tijekom boravka odgajatelja na Kreti organiziran je obilazak povijesne tvrđave i starog dijela grada Rethymna.  Imali su priliku posjetiti i samostane Arkadi i Margarites, a zajedno s djecom iz tamošnjeg vrtića i partnerima iz Europe također i selo poznato po tradiciji izrade glinenih predmeta. Domaćini iz Rethymna pokazali su izrazitu gostoljubivost te su se svojim europskim partnerima potrudili predstaviti gastronomiju i kulturu Grčke odnosno Krete poput nadaleko poznatih plesova sirtakija, hasapioka i pentozalija.

U zaključku treninga još jednom se potvrdilo da su prednosti ovakvih projekta razmjena iskustava između predškolskih ustanova, vidljivost neposrednog pedagoškog rada s djecom u različitim europskim državama te upoznavanje s različitostima, kulturom življenja i turističkim ponudama zemlje domaćina.

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.