Potpisan memorandum o potpori SAD-a u zbrinjavanju naoružanja

Potpisan memorandum o potpori SAD-a u zbrinjavanju naoružanja

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Robert Kohorst potpisali su u četvrtak Memorandum o razumijevanju između Vlade SAD-a i Ministarstva obrane RH o potpori u uništavanju konvencionalnog naoružanja, priopćio je MORH. 

U skladu s odredbama memoranduma, Vlada SAD-a donirat će Hrvatskoj financijska sredstva u iznosu do milijun američkih dolara koja će se koristiti za zbrinjavanje viškova konvencionalnog streljiva i oružja tehnikom industrijske demilitarizacije. 

Ministar Krstičević istaknuo je da je današnje potpisivanje Memoranduma sa SAD-om još jedan u nizu pokazatelja izvrsnih bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a na obrambeno-političkom planu, te je zahvalio američkim partnerima na potpori i donacijama koje služe za jačanje obrambenih sposobnosti Hrvatske. 

- Ova zajednička aktivnost predstavlja doprinos snažne suradnje SAD-a i Hrvatske kao NATO države upravo u području sigurnosti. Ova vrijedna donacija usmjerena je i daje doprinos sigurnosti te na neki način smanjuje prijetnje izazvane ilegalnim korištenjem protuzračnih sustava, ali je i doprinos sigurnosti civilnog zrakoplovstva u cijelom svijetu, rekao je Krstičević. 

Naglasio je da je SAD ključan partner Hrvatske u području obrane i sigurnosti i da će se ta suradnja nastaviti i dalje u cilju jačanja hrvatske vojske, ali i izgradnje stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji tako i u cijelom svijetu. 

- Memorandum koji smo upravo potpisali odnosi se na program kojim se povećava sigurnost i uvjeti skladištenja naoružanja i UbS-a (ubojita bojna sredstva) Hrvatske vojske. Samim time povećat će se i sigurnost svakog od vojnika i doprinijet će se sveopćoj sigurnosti hrvatskih građana, rekao je veleposlanik SAD-a Robert Kohorst te ustvrdio kako je ovaj program još jedan važan simbol partnerstva dviju zemalja. 

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade SAD-a i Ministarstva obrane o potpori u uništavanju konvencionalnog naoružanja, nastavak je suradnje dviju zemalja na području zbrinjavanja i uništavanja neperspektivnih protuzračnih sustava, poznatijih kao MANPADS sustavi (Man-Portable Air Defense Systems). 

Od početka suradnje u okviru ovog programa, od 2009., Vlada SAD-a već je donirala Hrvatskoj tri milijuna američkih dolara koja su iskorištena za ugradnju tehničke zaštite na perspektivnim skladištima UbS-a. 

U istom periodu, s hrvatske strane od MANPADS sustava uništen je 971 komad raketa strijela 2M, 200 komada raketa strijela 2M utrošeno je na vježbama ŠTIT 14 i ŠTIT 15, a uništena je i manja količina protuoklopnih sredstava. 

Ovogodišnji iznos donacije SAD-a koristit će se za uslugu industrijskog zbrinjavanja zastarjelih i neperspektivnih ubojitih UbS-a.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/492212/potpisan-memorandum-o-potpori-sad-a-u-zbrinjavanju-naoruzanja

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.