Dvije najrazvijenije hrvatske županije, Istarska i Međimurska, zajedno u turizmu, obrtništvu, a sada i biodinamici

dvije županije

Dvije najrazvijenije hrvatske županije, Istarska i Međimurska, razmijenit će svoja znanja u zdravstvenom i vinskom turizmu, obrtništvu, a sada i biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji potvrđeno je to na Danima Istre u  Međimurju održanim 1. i 2. ožujka u Međimurskoj županiji. Sporazum o gospodarskoj suradnji, dvije županije potpisale su još u studenome prošle godine, a sada je dogovorena i nadogradnja tj. povezivanje nekoliko općina i gradova, među kojima su i međimurski Šenkovec, Sveti Martin i Nedelišće.

Uz župana Istarske županije Valter Flegu, u Međimurju su ovom prgodom boravili i gradonačelnici Rovinja Marko Paliaga, Poreča Loris Peršurić i Vodnjana Klaudio Vitasović, sa suradnicima. Domaćini, na čelu s Matijom Posavcem, županom Međimurske županije i suradnicima uključujući i Rudija Grulu, direktora Turističke zajednice i Sašu Horvata načelnika Općine Šenkovec  gostima iz Istre  priredili su poseban program dobrodošlice.

Najprije su zajedno nazočili otvorenju „Dana otvorenih vrata Istre“ u Pansionu „Mamica“ te  otvorenju 2. Bio GI foruma, u LifeClass Termama Sv. Martin, a potom je u prostorijama Županije održan i radni sastanak i službeni prijem za župana Flegu i ostale goste iz Istarske županije. Prijamu uz župana Matiju Posavca, kao domaćina, prisustvovali su i zamjenica župana Sandra Herman, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana, mr. sc. Vesna Haluga i  pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Darko Radanović, mag.inf. te načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat.

Održano je i niz sastanaka, a u okviru 2. Bio GI foruma, u LifeClass Termama Sv. Martin, posađeno je i drvo prijateljstva. U okviru suradnje dogovoreno je održavanje susreta obrazovnih ustanova, susret OPG-ova, gospodarstvenika, dogovoreni su nastupi na sajmovima u obje županije, vodili su se razgovori o zdravstvenom turizmu.

- Kad imate suradnju dviju najrazvijenijih, najvrednijih, najotvorenijih i najradišnijih županja onda to definitivno može biti primjer za cijelu Hrvatsku. Naša konkretna suradnja koja je nastavljena ovog vikenda ide u nekoliko smjerova, a prije svega sinoć smo imali jedan susret načelnika općina s obzirom na to da su Grad Vodnjan i Općina Nedelišće u tijesnoj suradnji, Grad Rovinj i Općina Šenkovec također, dogovoreno je da će se Grad Poreć Općina Šenkovec povezati s Općinom Sveti Martin na Muri. Posađeno je i drvo prijateljstva, a naš potencijal je i u Centru dr. Rudolfa Steinera i činjenici da je rođen u Međimurju, rekao je župan Posavec,a govoreći o potencijalu dviju županija Posavec je naveo podatke HGK, da su u odnosu na 2008. godinu, Istarska i Međimurska županija imale najveći rast  BDP po stanovniku, Istra 2,9, a Međimurje 2,8 posto, dok su drugi na istoj razini ili minusu.

Valter Flego župan Istarske županije naglasio je uspješnu suradnju koja traje niz godina, ponajprije kroz obrtništvo i realni sektor. Naglasio je da je Istra još odlučnija da krene put bioregije i biodinamičke proizvodnje, te da se prijavljuje više zajedničkih projekata na europske fondove kako bi hrvatski proizvodi bili konkurentniji i još zdraviji.

-  Meni je jako drago što smo sada došli i s drugog Bio GI foruma, prvi je znamo održan prošle godine u Poreču, koji promiče biodinamičku proizvodnju što je jedan izvrstan koncept održivog razvoja i boljeg suživota biljaka, životinja i ljudi. Mi ćemo još odlučnije krenuti u promociju Istre kao bioregije, želja nam je da prijavimo još više projekata na eu fondove kako bi naši proizvodi bili konkurentniji i zdraviji. To ćemo raditi zajedno i sa svim ostlim partnerima pa i prijateljima iz Međimurja , čime bi naš BDP per capita i ostali odaci, indeksi gospodarske snage bili još uspješniji, što značai da naše sugrađanke i sugrađani imaju bolji standard i uvjete života. Na žalost, često naša razvijenost nema podršku države i zato nam je teže aplicirati brojne projekte na fondove zbog razvijenosti,odnosno manje  bodova. Sretni smo zbog dolaska u Međimurje, prijateljstva, a nadasve se veselim zajedničkim projektima, istaknuo je župan Flego.

O mogućnostima povezivanja govorili su i gradonačelnici Rovinja, Vodnjana i Poreča, a Saša Horvat načelnik Općine Šenkovec obratio se u ime svoje, ali i Općina Sveti Martin na Muri i Nedelišće, naglasivši važnost učenja jednih od drugih. Sve su to izazovi županija koje su po svemu prve u Hrvatskoj te istaknuli potrebu veće suradnje i gospodarskog povezivanja, osobito na području turizma i poljoprivrede dviju regija. 
Na kraju pressice Valter Flego istaknuo je da će već u ponedjeljak na kolegiju premnijeti zaključke i krenuti u konkretne akcije te dati naloge svojim suradnicima te institucijama uključujući prije svega  Obrtničku komoru, Istarsku razvojnu agenciju, Energetsku agenciju i Turističku zajednicu da pronađu slične poveznice prema istim institucijama s Međimurjem.

- Zajednički možemo biti jači i trebamo otvoriti u svakom segmentu nova vrata suradnje. Naložit ću i Odjelu za Međunarodnu suradnju i novoosnovanoj Javnoj ustanovi za Europske fondove da traže elemente iz segmenta Alpe Adria kako bi zajednički kao regije Istra i Međimurje već 2020., ali i za razdoblje od 2021. do 2027. nastupili kao regije partneri, zaključio je župan Flego.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.