Plenković i Li: Hrvatsko-kineskom godinom kulture i turizma potvrđujemo prijateljstvo hrvatskoga i kineskog naroda

PLENKOVIĆ I LI

Hrvatatsko-kineska godina kulture i turizma danas je započela izložbom "Učenjaci drevne Kine – u potrazi za životom i duhom", koju su u Klovićevim dvorima svečano otvorili predsjednici hrvatske i kineske vlade, Andrej Plenković i Li Keqiang, a zajednički su je pripremili Galerija Klovićevi dvori i Kineski narodni muzej.

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u pozdravnom je govoru istaknuo kako će se hrvatsko-kineskom godinom kulture i turizma potvrditi prijateljstvo hrvatskoga i kineskog naroda suradnjom koja ima izvanredno značenje za obje zemlje.
 
Izložba će hrvatskoj publici približiti esenciju tradicionalne kineske kulture
 
Podsjetivši na izložbu drevne kineske kulture prije tridesetak godina u Zagrebu, predsjednik Vlade Plenković je ocijenio kako će ova izložba predstaviti djela koja će našoj publici ilustrirati esenciju tradicionalne kineske kulture koju su stvarali drevni eruditi prikazom njihova bogatoga života i duhovnosti te izrazio zadovoljstvo što će Hrvati bolje upoznati djela i slikarstvo drevnih kineskih učenjaka.
 
Naglasio je kako program i razmjena koji će se odvijati tijekom cijele godine u turizmu i kulturi potječu iz ideje povezivanja Hrvatske i Kine.
 
Ocijenio je da je posjet predsjednika Vlade Lija Keqianga i njegova izaslanstva put novoga partnerstva i uzajamnoga poštovanja dviju zemalja koji nam omogućuje da uspostavimo nove kulturne i turističke rute radi našega obostranog povećanja vidljivosti naših zemalja.
 
"Najveća vrijednost Puta svile bila je razmjena kulturnih dobara, jezika, filozofija, znanosti i umjetnosti uz trgovinu koja se razvijala od zemlje do zemlje", rekao je Plenković podsjetivši na Marka Pola, mletačkoga trgovca, svjetskog istraživača podrijetlom s otoka Korčule, koji je Europi otvorio perspektivu tog novoga svijeta, a čijim stopama vodi i današnja izložba.
 
U kontekstu sastanka 16 premijera država srednje i istočne Europe kultura ima posebno mjesto
 
Ocijenio je kako je ovo je prilika da se Kina upozna s kulturom i umjetnošću Hrvatske, koju je prošle godine posjetilo 250 tisuća kineskih turista, koji su pratili i brojne hrvatske sportske uspjehe.
 
"Drago mi je da smo u bilateralnoj suradnji Kine i Hrvatske posebno mjesto posvetili kulturi u širem kontekstu sastanka 16 premijera država srednje i istočne Europe; osobito u svjetlu kad se Hrvatska sprema da iduće godine u prvih šest mjeseci bude na čelu Europske unije, a ujedno da Rijeka bude Europska prijestolnica kulture", rekao je Plenković.
 
Zahvalivši ministrima i njihovim suradnicima, umjetnicima i institucijama koje su pomogle u kreiranju i postavu izložbe, Plenković je zaključio kako se veseli godini bogatoj kulturnoj i turističkoj razmjeni.
 
Premijer Li najavio mogućnost otvaranja izravne zračne linije s Hrvatskom
 
Kineski predsjednik kineske Vlade Li Keqiang zahvalio je premijeru Plenkoviću što poklanja veliku pozornost ovoj izložbi.
 
"Kad gledamo unatrag, moramo spomenuti mediteransku civilizaciju, čiji je hrvatska kultura važan čimbenik'', napomenuo je Li dodavši kako je Hrvatska zemlja s tisuću otoka.
 
Naglasio je kako je poznata povijesna osoba Marko Polo upravo rođen na jednom od tih otoka, te dodao kako je on prvi povezao civilizaciju Istoka i Zapada.
 
"Odmah kad sam stupio na hrvatsko tlo, osjetio sam šarmantnu kulturu s lijepom prirodom i gostoprimstvo domaćina. Dubrovnik, u kojem se sutra održava sastanak Kina+16 mjesto je spajanja kulture s današnjim svijetom'', rekao je Li, podsjetivši kako je jedan britanski književnik zapisao: "Ako tražiš raj na zemlji idi u Dubrovnik!"
 
Kineski premijer zaključio je kako hrvatsko-kineska suradanja stremi za istinskim razvitkom dviju država te je zbog rasta broja kineskih turista u Hrvatskoj najavio mogućnost otvaranja izravne zračne linije.
 
Posjet je poruka prijateljstva hrvatskog i kineskog naroda i još jedan most suradnje koja postoji još od vremena velikoga svjetskog putnika Marka Pola
 
Premijer Plenković danas je tijekom dana bio domaćin i na svečanom ručku u čast kineskog premijera Li Keqianga.
 
Na ručku su, uz članove Vlade, saborske zastupnike, predstavnike akademske zajednice, poslovnoga svijeta, kulture, umjetnosti i sporta, sudjelovali i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.
 
"Od posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kini prije četiri godine, u mandatu ove Vlade izrazito smo dinamizirali naše odnose", naglasio je predsjednik Vlade.
 
Kineskom premijeru kazao je da Hrvatska njegov posjet doživljava kao poruku prijateljstva hrvatskog i kineskog naroda i još jedan most suradnje, koja postoji još od vremena velikoga svjetskog putnika Marka Pola.
 
Posjet je ocijenio sadržajnim i sveobuhvatnim, ističući da on ukazuje na jačanje političkog dijaloga, na otvaranje mogućnosti za unaprjeđenje daljnje trgovinske razmjene te stavlja naglasak na potencijale investicija, jačanje suradnje u turizmu, nove tehnologije, znanost, poljoprivredu i kulturu.
 
Izrazio je zadovoljstvo što kineska korporacija gradi najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u ovom trenutku, Pelješki most, koji spaja sada razdvojen hrvatski teritorij koristeći sredstva europskoga proračuna na najkorisniji način i gradeći jedinstveno partnerstvo s Kinom.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.