Summit u Dubrovniku donio smjernice za daljnji rast trgovinske razmjene Kine i zemalja srednje i istočne Europe

summit

Otvarajući plenarnu sjednicu 8. sastanka na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Dubrovniku, predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo sve većim interesom za platformu '16+1' što pokazuje da je ta suradnja aktivna, produktivna te daje rezultata. Dodao je da postoji niz zemalja koje su zainteresirane kako za status promatrača tako i za punopravno članstvo, a Hrvatska, naglasio je, vjeruje da ova suradnja treba biti otvorena i uključiva. 

Novi član - Grčka

''U tom smislu, drago nam je da ovdje s nama u Dubrovniku možemo pozdraviti i Grčku koja će nam se pridružiti kao punopravni član, zbog čega će na kraju ovog sastanka '16+1' postati suradnja '17+1'.'' Predsjednik Vlade također je istaknuo da zbog suradnje koja raste i bilateralno i kroz odnos Kine s Europskom unijom, značaj i opseg formata '16+1' sve je veći na svim poljima, ustvrdivši kako Vlada RH u potpunosti podržava generiranje još konkretnijih projekata. ''Mislim da se svi možemo složiti da su težina i rast kineskog gospodarska vrlo važni u stvaranju zamaha svjetske ekonomije. Svi mi okupljeni za ovim stolom tražimo bolje modalitete kako integrirati gospodarstvo dviju strana što bi stvorilo više prilika za otvaranje radnih mjesta'', rekao je Plenković. 

 '16+1' je platforma intenzivnog i sustavnog političkog dijaloga

''Premda brojke uvijek mogu biti bolje, moramo uzeti u obzir da je u relativno kratkom vremenu, od 2012. godine, suradnja '16+1' otvorila nove veze i stvorila mnoge konkretne poslovne projekte, ali isto tako postala platforma za intenzivan i sustavan politički dijalog.'' Plenković je izrazio uvjerenje da EU, srednjoistočne europske zemlje, Kina, pa i čitava Azija, mogu imati i više koristi od infrastrukturnih veza između Europe i Kine.  

''Zbog tog razloga Hrvatska podržava intenzivniji dijalog na platformi povezanosti između EU i Kine'', kazao je Plenković dodavši da će se time  povećati trgovinska razmjena, osnažiti turizam i gospodarstvo i uspostaviti kontakti među pojedincima. Predsjednik Vlada najavio je da će Hrvatska 2020.godine biti domaćin i organizator konferencije za ministre prometa zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Mostovi suradnje – stvarni i simbolični

U tom je kontekstu spomenuo i glavni infrastrukturni projekt u Hrvatskoj -izgradnju Pelješkog mosta. 

''Kineska tvrtka China Road and Bridge Company osvojila je prvo mjesto na međunarodnom natječaju za izgradnju ovog za nas vitalno važnog projekta. Taj javni natječaj je bio u skladu sa svim pravilima EU koji se na to odnose. Most u nastajanju ključan je za povezivanje ovog dijela Hrvatske u kojem se sada nalazimo. Dubrovnik, najprivlačniji biser hrvatskog turizma i Sredozemlja, tim će mostom biti bolje povezan s ostatkom zemlje.'' 

Plenković je dodao da se novi most gradi i na simboličan način, upravo kroz suradnju '16+1', kroz otvorenost, partnerstvo i inovacije, što je i tema ovog skupa šefova vlada. ''Očekujemo da  međusobni kontakti pojedinaca postanu sve jači'', rekao je. U svom se obraćanju osvrnuo i na turizam koji je sve važniji u odnosu između europskih zemalja i Kine, kao i na danas pokrenut mehanizam koordinacije za mala i srednja poduzeća koji će omogućiti još više kontakata između tvrtki.  

Rast trgovinske razmjene

 Predsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo velikim brojem sudionika na današnjem poslovnom forumu. ''Uvjeren sam da će razgovori koji će se održavati paralelno s našim sastankom na vrhu pridonijeti porastu trgovinske razmjene.'' Prema posljednjim podacima, trgovinska razmjena između država srednje i istočne Europe i Kine porasla je za 21% i dosegnula 82 milijarde  američkih dolara u 2018. godini.

 Sljedeći summit u Kini

 Na kraju sastanka na vrhu, predsjednik Vlade zahvalio je na dolasku grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu čija se zemlja pridružila inicijativi '16+1'. "Sretni smo što je Hrvatska imala priliku ugostiti i organizirati summit. Smjernice koje sada usvajamo doista su i putokazi za buduću suradnju; one se odnose na sva pitanja - povezanost, trgovinsku razmjenu i investicije, financijsku suradnju, znanstvene i tehnološke inovacije, obrazovanje, mlade, sport, poljoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoliša kao i međusobnu razmjenu i suradnju.'' Kazao je da je posebna vrijednost ovog summita što sada postaje format 17+1, proširenjem na Grčku. 

"Zahvaljujem premijeru Liju na spremnosti Kine da nas pozove sljedeće godine u Kinu na 9. sastanak na vrhu, zahvaljujem svim mojim kolegama, svim ministarstvima, osobito Ministarstvu gospodarstva na organiziranju Poslovnoga foruma'', zaključio je predsjednik Vlade Plenković. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.