Ministrica Vučković otvorila 23. Međunarodni sajam SASO 2019.

Ministrica Vučković otvorila 23. Međunarodni sajam SASO 2019.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je danas, 23. listopada 2019., u splitskoj Spaladium Areni 23. Međunarodni sajam SASO 2019., koji okuplja više od 100 izlagača iz nekoliko europskih zemalja kroz 10 specijaliziranih sajmova i 4 stručne konferencije. Ovaj gospodarski događaj će u četiri dana „sajmovanja“ staviti u fokus aktualnu problematiku vezanu uz drvnu industriju, ekologiju, graditeljstvo, energetiku, poduzetništvo i druge djelatnosti.

Uz sklopu sajma će se održati i 23. Međunarodni sajam drvne industrije, koji je od osobitog interesa za resor poljoprivrede i resorno Ministarstvo kao pokrovitelja događanja. Prerada drva i proizvodnja namještaja ima značajnu uloga u nacionalnom gospodarstvu, primarno zbog svoje rasprostranjenosti po slabije razvijenim područjima, gdje su najčešće jedina djelatnost i jedini izvor zapošljavanja. Te djelatnosti zapošljavaju 11% ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji RH, u ukupnom prihodu prerađivačke industrije sudjeluju sa 7%, a bitna značajka djelatnosti je izvozna orijentacija, s udjelom od 8% u ukupnom izvozu Hrvatske, vrijednošću izvoza većom od jedne milijarde eura u posljednje dvije godine, s trendom povećanja zaposlenosti.
 

„Strateška važnost ovih djelatnosti potvrđena je donošenjem Strategije razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja od 2017. do 2020. s akcijskim planom provedbe, prvim nacionalnim aktom planiranja izrađenim nakon ulaska RH u EU iz kojih su proizašli godišnji operativni programi kao financijska platforma za razvoj tih djelatnosti. Takav pristup rezultirao je bespovratnom potporom od 80% po projektu prerade drva i proizvodnje namještaja te isplatom 105 milijuna kuna za 212 investicija u zadnje tri godine“ – istaknula je ministrica Vučković na sajmu.

 
Uz uspostavu jedinstvene Baze podataka prerade drva i proizvodnje namještaja RH, nacionalne nagrade za dizajn namještaja i drugih mjera, usmjerena ulaganja se konkretno potiču i u okviru Mjere 8 Programa ruralnog razvoja pod nazivom Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma. U tipu operacije 8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva, namijenjenoj obrtima, mikro, malim i srednjim poduzećima registriranima za preradu drva, prvim natječajem je 2017. godine ugovoreno 20 projekata vrijednosti ulaganja 112 milijuna kuna i vrijednosti potpore 41,3 milijuna kuna, dok je administrativna obrada zahtjeva za potporu za drugi natječaj u tijeku i očekuje se ugovaranje pune raspoložive alokacije odnosno projekata ukupne vrijednosti od 100 milijuna kuna.
 
Posjetitelji će u sklopu sajma moći posjetiti i 11. Međunarodni sajam ekologije – SEKO koji će se dotaknuti i teme ekološke poljoprivrede, čija godišnja vrijednost u Hrvatskoj iznosi oko 99 milijuna eura. Hrvatska ima najbrže rastući udio površina u ekološkoj poljoprivredi od svih država članica Europske unije, pri čemu svake godine raste obujam i vrijednost proizvodnje prehrambenih proizvoda iz ekološkog uzgoja. U Hrvatskoj se njome trenutno bavi više 5.460 poljoprivrednika na više od 100.000 hektara te je opravdano očekivati da se ovaj trend rasta domaćeg i stranog tržišta nastavi.
Strateške mjere prilagođene potrebama industrije i njihova uspješna implementacija u praksi ključne su za razvoj svih djelatnosti uopće, dok su ovakvi skupovi kao što je SASO 2019. važna platforma za razmjenu iskustava i znanja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.