Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a o gastro potencijalu i kvaliteti kadrova

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a o gastro potencijalu i kvaliteti kadrova

Počeo je 32. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), a glavne su mu teme gastronomski potencijal Hrvatske i potreba za stvaranjem kvalitetnog kadra, za što je ministar turizma Gari Cappelli najavio otvaranje centara kompetencija, naglasivši da je za to iz sredstava EU osigurano 500 milijuna kuna.

"Natječaji su u tijeku, kao i osnivanje šest centara kompetencija kojima ćemo kroz dualno obrazovanje imati dovoljan broj ljudi koji će se kvalitetno školovati uz dobru praksu. Kroz kvote za strance također smo riješili dio problema, ono što je hitno da ne dovedemo u problem sljedeću sezonu, a riječ je o oko 30 tisuća kvota s mogućnošću još oko pet tisuća u rezervi, s time da je u pripremi novi zakon o strancima i bit će do 1. travnja izglasan u Saboru", najavio je ministar.

Ocijenio je i da su Hrvati uvijek kvalitetniji radnici od stranaca, ali da to ne znači da je strana radna snaga loša. "U hrvatskom turizmu imamo 6 do 7 posto zaposlenih stranaca, dok ih Austrije primjerice ima 40 posto, a ne možemo reći da su oni nekvalitetna turistička destinacija", rekao je Cappelli.

"Postavlja se pitanje da PDV na hranu smanjimo na 13 posto, bi li pojeftinile cijene u restoranima, a ja odgovaram da neće. Taj novac bi se akumulirao za plaće i podizanje kvalitete i na tome treba raditi, jer cijene se neće sigurno smanjivati. Uzalud nam kvalitetni hoteli s pet zvjezdica ako ne budemo podizali plaće, a bilo bi dobro pogledati i podatke od prije pet godina i danas, da se vidi ogromna razlika, jer danas kvalitetnog kuhara ne možete naći za plaću manju od 15 tisuća kuna", istaknuo je Cappelli, koji smatra da Hrvatska ide u dobrom smjeru. 

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec najvećim je problemima ugostitelja-obrtnika označio visoku stopu PDV-a, rad na crno te loše strukovno obrazovanje na čemu, kako tvrdi, HOK sustavno radi već 25 godina.

"Za poboljšanje situacije na tržištu obrtnici traže jedinstveni model obrazovanja koji ima daleko više prakse od ovog klasičnog, ali i daleko više prakse od eksperimenta koji se trenutno provodi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Djeca moraju imati priliku naučiti struku, a što se tiče fiskalnog dijela, zahvalni smo što će sve bonuse koje je imala strana radna snaga imati i radnici s kontinenta. Insistiramo i da definicija hrane uđe u zakon, a ne da netko izmišlja jelo pa nitko ne zna što je to točno. Insistiramo i da se poštuje Zakon o hrani pa da vino, pivo i kava uđu u tu priču, a posebno kada govorimo o prirodnim sokovima, jer će svi s većom količinom šećera imati dodatni porez", upozorio je Ranogajec.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić rekao je kako ugostitelji čekaju smanjenje PDV-a na 13 posto. "Time ćemo biti bliži konkurentnosti na tržištu, ali ostaje nam i sve drugo za riješiti, poput kvalitete, koju možemo dobiti samo kroz domaću namirnicu, i izvrsnosti, koja se postiže uz domaćeg, kvalificiranog i educiranog radnika. Uz to, morat ćemo se bolje umrežiti i s malim lokalnim proizvođačima", poručio je. 

Na kongresu HOK-a, koji završava u utorak 26. studenoga, održat će se i brojne panel rasprave s predstavnicima državnih institucija, stručnjaka i ugostitelja, a jedan od njih bit će posvećen i gastronomskom potencijalu regija i povezivanju lokalnih proizvođača s ugostiteljima na kojemu će svoja iskustva iznijeti i hrvatski chef i nositelj Michelinove zvjezdice Rudi Štefan, vlasnik ugostiteljskog obrta Pellegrini. 

Uz ostalo će u utorak kuhari iz hrvatskih regija pripremiti ručak za sve sudionike kongresa i tako predstaviti projekt "Hrvatska na tanjuru", a u tome će sudjelovati i najbolji učenici-kuhari Turističko ugostiteljske škole Šibenik. (Hina/Mint)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.