Održan 4. Forum o kulturnoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe

Održan 4. Forum o kulturnoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe

U Skopju se od 24. do 26. studenog 2019. održao 4. Forum o kulturnoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, tzv. Inicijative 17+1.  Kao izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek na Forumu je sudjelovala Dubravka Đurić Nemec koja je pozdravila donošenje Skopske deklaracije o kulturnoj suradnji s planom za suradnju u razdoblju od 2020. do 2021.

Deklaracija će biti još jedan element za unaprjeđenje suradnje zemalja koje su okupljene oko Inicijative 17+1 te aktivno surađuju u području kulturnih i kreativnih industrija kroz razne formate suradnje sektora kulture i umjetnosti, obrazovanja i turizma. Uz podršku Skopskoj deklaraciji i Centru za koordinaciju u području kulture Inicijative 17+1 predstavljene su aktivnosti Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

Ministri kulture i šefovi izaslanstava Kine i sedamnaest zemalja srednje i istočne Europe predstavili su dosadašnje aktivnosti i naglaske u okviru spomenute multilateralne suradnje te pobliže prezentirali primjere dobre prakse.



Kao smjernica za daljnje razvijanje suradnje u području kulturnih i kreativnih industrija poslužit će usvojena Skopska deklaracija, a namjera je da se u sljedećem razdoblju suradnja okupljenih zemalja usmjeri na razvoj inovativnosti, komercijalne kreativnosti, još veće povezanosti i inkluzivnosti te da se još više povežu institucije i udruge, umjetnici, javne ustanove i privatni dionici koji su aktivni u sektoru kulture.

Predstavljen je i novi zajednički projekt - mrežna stanica Inicijative 17+1 za koju će doprinos dati svaka od zemalja predstavljanjem svojih kulturnih institucija i odabranih tema kao još jedan konkretan rezultat suradnje u okviru Inicijative.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.