Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u Svetom Martinu na Muri, o podršci Vlade RH poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu

SV MARTIN

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Svetom Martinu na Muri na konferenciji "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva", na kojoj se okupilo 400-tinjak sudionika. Govorilo se o strategiji za unapređenje poljoprivrede, te mogućnostima primjene suvremene tehnologije u poljoprivredi. Predstavljeno je niz poljoprivrednih gospodarstava, a poljoprivrednicima je uručeno tridesetak ugovora vrijednih 70-tak milijuna kuna, dok je osam ugovora  javnog  navodnjavanja vrijednih ukupno 310 milijuna kuna iz Mjere 4.3.1. Programa  ruralnoga razvoja – Potpora za ulaganja u infrastrukturu uručeno predstavnicima  Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske,  Zadarske i Šibensko-kninske županije.Usvojena je strategija razvoja poljoprivrede I ribarstva do 2027. godine. Premijer je istaknuo da poljoprivrednici u Vladi RH imaju pouzdanog partnera i prijatelja.

Govor predsjednika Vlade na konferenciji donosimo u cijelosti. 

"Poljoprivreda za Hrvatsku ima posebno veliko značenje. Osim što predstavlja važnu gospodarsku djelatnost, ujedno predstavlja i važan element hrvatskog nacionalnog identiteta i mi smo na sve vas zbog toga  izrazito ponosni. 
U Programu Vlade prepoznali smo poljoprivredu kao važan sektor i sa zadovoljstvom mogu reći da smo u dosadašnjem mandatu ostvarili većinu postavljenih ciljeva.Ova konferencija prigoda je za osvrt na ono što je učinjeno, ali i da kroz dijalog vidimo kojim  smjerom svi zajedno trebamo nastaviti na dobrobit hrvatske poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.   U Programu Vlade smo definirali nekoliko specifičnih ciljeva.Prvi je snažan razvoj poljoprivrede koji želimo poduprijeti kroz zabranu nepoštenih trgovačkih praksi, kroz ukidanje brojnih troškova i naknada, ali i kroz razminiranje više od 6100 hektara poljoprivrednog zemljišta i stavljanja u funkciju.

Dajemo preko 550 milijuna kuna neizravne potpore kroz plavi dizel, štitimo obiteljska poljoprivredna gospodarstva od ovrhe kroz Zakon o OPG-u, pomažemo proizvođačima jabuka, mandarina, stočarima, proizvođačima meda i brojnim drugima.A kroz više od 1750 besplatnih tečajeva educirali smo više od 28 tisuća poljoprivrednika.Nastavili smo daljnji razvoj i izgradnju sustava navodnjavanja i provedeno je 9 projekata u vrijednosti od 357 milijuna kuna, na preko 3650 hektara.
Danas ćemo uručiti novih 8 ugovora u vrijednosti 310 milijuna kuna.Osigurali smo pristup financijskim sredstvima, a samo u ovoj godini isplatili smo najviše potpora za poljoprivrednike i za investicije u proizvodnju hrane u vrijednosti od 5, 8 milijardi kuna, što je najviše u povijesti Hrvatske. 

Financijski elementi pomoći poljoprivrednicima

Svjesni smo problema financijske održivost poslovanja u sektoru poljoprivrede.Uspostavili smo financijske instrumente kojima se dodjeljuju povoljniji krediti za poljoprivrednike.Za jedan od naših najugroženijih sektora, sektor mljekarstva, osigurali smo dostupnost kredita s kamatom od 0,1%.Smanjili smo i PDV na dobra koja se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, na 13 %.Predano provodimo Program ruralnog razvoja i ugovorili smo 13,5 milijardi kuna odnosno 75 % ukupno raspoloživih sredstava.
Samo u našem mandatu isplatili smo 6,2 milijarde kuna od ukupno isplaćenih 7,8 milijardi kuna.Ono što posebno veseli je da nema povrata neutrošenih sredstava odnosno da ćemo u potpunosti iskoristiti sredstva do 2023. godine.  Uredili smo područje veterinarstva i usvojili Zakon o zaštiti životinja, a usvojili smo i Program pomoći stočarima do 2020.Razvijamo i sektor ribarstva tako što moderniziramo i opremamo ribarske luke i iskrcajna mjesta.

Osim toga, u mandatu Vlade ugovoreno je šest puta više sredstava iz europskih fondova nego za vrijeme prethodne vlade.U tri godine odobreno je 2170 projekata u vrijednosti od 1,4 milijarde kuna, a iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo isplaćeno je 580 milijuna kuna.Uspostavili smo Portal gospodarskog ribarstva, geoinformacijski sustav u ribarstvu, poseban režim upravljanja u Jabučkoj kotlini.

Mjere Vlade pridonijele značajnom rastu poljoprivrede


Sve te mjere koje poduzimamo rezultirale su značajnim rastom koji doprinosi i rastu ukupnog BDP-a.Raste izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, a pokrivenost uvoza izvozom svih poljoprivredno prehrambenih proizvoda u prošloj godini bila je na razini od 67 %.Zadovoljni smo s tim rezultatima jer je to najveća razina pokrivenosti u proteklih šest godina.Povećan je broj poljoprivrednika - u Upisniku vas je sada 170.511 u odnosu na 2017. kada je bilo 164.465. Raste i broj korisnika izravnih plaćanja -  u 2019.  godini čak 110.382 poljoprivrednika podnijela su zahtjev za potporu, što je više od 11 tisuća poljoprivrednika nego 2015.

Porastao je broj osiguranja poljoprivrednih usjeva od šteta – za 300 %, u odnosu na 2017. godinu, do čega je dovelo pojednostavnjenje sustava i subvencije Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 70 % premije. Pomlađujemo hrvatsku poljoprivredu - Hrvatska ima 22.351 mladog poljoprivrednika, a to je 13,11% ukupnih poljoprivrednih gospodarstva i time smo iznad prosjeka članica Europske unije.Administrativno smo rasteretili poljoprivrednike ukidanjem  193 troška koje su stočari do sada plaćali državi, što im je osiguralo uštede od 17,2 milijuna kuna.Zakonom o vinu rasteretili smo vinare, ukinuli naknade za kontrole vina i uveli decentralizaciju ocjenjivanja vina.Oslobodili smo plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma, čuveni OKFŠ,  90 % svih poduzeća u Hrvatskoj.
Osjetan je rast ruralnog turizma što postižemo ulaganjem u nepoljoprivredne djelatnosti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. U tom pogledu financiramo 600 projekata u iznosu od 245 milijuna kuna. 

Sveobuhvatna strategija razvoja poljoprivrede

Paralelno s ostvarenjem tih ciljeva, pokrenut je, i to kroz konzultacije sa svima vama, proces izrade sveobuhvatne strategije razvoja poljoprivrede.Njome trebamo odgovoriti na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva nakon 2020. godine. Strategija postavlja tri glavna strateška cilja i jedan sveobuhvatni horizontalni cilj. Prvi je povećati produktivnost i klimatsku otpornost poljoprivredne proizvodnje. Drugi je ojačati konkurentnost poslovnog okruženja i poljoprivredno prehrambenoga sustava. Treći je obnoviti ruralnu ekonomiju i poboljšati životni standard u ruralnom prostoru.Horizontalni cilj je potaknuti poljoprivredno prehrambenu inovaciju.Očekujem da zajedno radimo na ovom dokumentu. Želimo da ova Strategija posluži kao podloga za programiranje Nacionalnog strateškog plana za zajedničku poljoprivrednu politiku u razdoblju 2021. – 2027. jer će upravo ona biti jedna od ključnih tema koje su pred nama u godini koja nam slijedi i koja će obilježiti prvo predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije.Mi ćemo imati u ovoj godini puno europskih aktivnosti, a one koje se odnose na poljoprivredu važne su i povezane s jednim od naših prioriteta – Europa koja se razvija i koja raste, osobito u aspektu jačanja konkurentnosti i vještina.

Pritom mislim na daljnje produbljivanje jedinstvenog tržišta i snaženje digitalizacije poslovanja, jačanje konkurentnosti europske industrije i modernizaciju poljoprivrede i ruralnih područja. Vještine i digitalizacija pružaju jedinstvenu mogućnost za privlačenje dodatnih ulaganja u brzorastuće inovativne digitalne i digitalizirane industrije u Hrvatskoj.
Siguran sam i da će naši poljoprivrednici, i hrvatski startupi, iskoristiti mogućnosti koje nude nove tehnologije poput mobilne mreže 5G, interneta stvari, velikih podataka, Blockchaina i sustava temeljenih na umjetnoj inteligenciji.To je ključno ukoliko želimo Hrvatskoj i našem gospodarstvu, pa onda i poljoprivredi, osigurati značajniji udio na novim tržištima budućih proizvoda i usluga. Također, važno je i u vašem kontekstu da će naši prioriteti biti vezani za onu Europu koju zovemo Europom koja se povezuje i to u prometnom, energetskom i telekomunikacijskom pogledu.Siguran sam da će jedna od tema koja je vezana za poljoprivredu biti i lajtmotiv u prvoj godini mandata Komisije Ursule von der Leyen – Zeleni sporazum – koji će praktički biti prožet kroz sve zakonske akte koje će nova Komisija upućivati prema Vijeću i prema Europskom parlamentu.

Vlada je pouzdani partner hrvatskih poljoprivrednika
 
Na kraju želim kazati da je naša Vlada od početka mandata poduzimala vrlo konkretne mjere, i na zakonskom planu i na proračunskom planu, a sve se to operacionaliziralo prema svima vama, s ciljem povećanja poljoprivredne proizvodnje, s dugoročnom konkurentnosti hrvatskih proizvođača i stoga želimo da ova naša nova Strategija uzme u obzir potrebe svih generacija poljoprivrednika, ribara i šumara.Stoga potičemo i generacijsku obnovu svih tih sektora, jer dostupnost i sigurnost opskrbe kvalitetnom hranom preduvjet je ukupnog razvoja i opstojnosti Hrvatske.Nastavit ćemo osiguravati poticajno okružje za kvalitetnije i uspješnije poslovanje, osobito u europskom ozračju, i znamo koliko je vaš trud i rad intenzivan.

U Vladi Republike Hrvatske, a posebno u Ministarstvu poljoprivrede, imate pouzdanoga partnera i prijatelja jer dijelimo zajednički cilj da ovakav potencijal kakav Hrvatska ima i u pogledu poljoprivrede i u pogledu šumarstva i u pogledu ribarstva bude jedan od onih dodatnih elemenata i vrijednosti za razvoj hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga društva uopće.

PVRH, HINA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.