Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede partner talijanskog poljoprivrednog sajma

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede partner talijanskog poljoprivrednog sajma

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković nazočila je danas, 29. siječnja 2020., svečanosti otvaranja najvećeg talijanskog poljoprivrednog sajma Fieragricola u Veroni, u ime hrvatskog Ministarstva poljoprivrede kao partnerske institucije.  Ministrica Vučković tako je sudjelovala u raspravi na temu “Agrobiznis u Africi i trgovinski odnosi s EU i Italijom: mogućnosti i perspektive” te je održala bilateralan susret s ministricom poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Republike Italije  Teresom Bellanovom, a potom je državni tajnik Zdravko Tušek pred okupljenim predstavnicima talijanskih medija te potencijalnim poslovnim partnerima predstavio osnovne značajke hrvatske poljoprivrede i hrvatske prioritete predsjedanja u području poljoprivrede.

Fieragricola je već više od jednog stoljeća značajan događaj u svijetu poljoprivrede koji se odvija u Veroni u početku veljače svake parne godine, posebice stoga što jedini u Italiji pokriva sve teme i područja u poljoprivredi, a velika posjećenost i širok spektar izlagača, radionica, stručnih i znanstvenih susreta pozicioniraju ovaj četverodnevni sajam kao važno mjesto susreta za razgovor o poljoprivrednim temama na razini Europske unije.

Osim konstruktivne i kontinuirane  suradnje s Italijom u području poljoprivrede, naš trenutni položaj kao predsjedatelj Vijeća Europe povod je našem partnerstvu u ovoj godini. Vjerujem da su svi izlagači na ovom sajmu svjesni važnosti buduće zajedničke europske poljoprivredne politike jer ona na njih utječe izravno na više načina. Razumijemo i potičemo to da svaki proizvođač želi biti konkurentan i pronaći svoje mjesto na tržištu. U tom su kontekstu trgovinski odnosi između naših zemalja tradicionalno vrlo bliski te vjerujem da će naše partnerstvo pridonijeti povećanju bilateralne trgovine“izjavila je ministrica Vučković u Veroni.

Italija je jedan od najznačajnijih partnera u vanjsko-trgovinskoj razmjeni RH te se u izvozu od 2002. godine kontinuirano nalazi među prve tri zemlje izvozne zemlje. Poljoprivredno prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti izvoza RH u Italiju u 2018. godini sudjeluju sa 15,52 %. U razdoblju od siječnja do listopada 2019. godine poljoprivredno prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti izvoza RH u Italiju sudjeluju sa 16,16 % i to su u najvećoj mjeri redom kukuruz, ribe, cigare, cigarilosi i cigarete od duhana ili nadomjestaka duhana.

Prošli Fieragricola je potvrdio svoj status najznačajnijeg europskog sajma u sektoru poljoprivrede. Sajam je posjetilo 130.000 posjetitelja, od toga više od 15% poslovnih posjetitelja iz inozemstva, kojima je na 50.000 m2 neto izložbenog prostora u 11 dvorana predstavljeno više od 600 grla stoke i 1.000 izlagača, koji su svojim programima pokrili sve sektore poljoprivrede (poljoprivrednu mehanizaciju, uzgoj životinja, obnovljive izvore energije, sjeme, pesticide, vinogradarstvo, voćarstvo, uređenje zelenih površina te šumske djelatnosti). Također, u četiri dana sajma na više od 100 radionica, konferencija i znanstvenih susreta sudjelovalo je više od 10.000 sudionika.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.