Transformacija sajamske industrije: Sajmovi – učinkoviti poslovni alat

Transformacija sajamske industrije: Sajmovi – učinkoviti poslovni alat

Časopis i portal Suvremena trgovina, Hrvatska gospodarska komora i Osječki sajam u povodu Svjetskog dana sajmova – GLOBAL EXHIBITION DAY organiziraju  Konferenciju o sajmovanju pod nazivom "Transformacija sajamske industrije Sajmovi – učinkoviti poslovni alat", na Ekonomskom fakultetu u Osijeku (Trg Ljudevita Gaja 7) 2. lipnja 2021. godine s početkom u 11 sati.

Suvremena trgovina nastoji  reafirmirati ideju sajmovanja i ozbiljno izmijenjene ulogu sajmova u  gospodarstvu. To se odnosi na potragu za novim tržištima, novim potrošačima, ali i na novi odnos prema izlagačima i posjetiteljima sajmova. Global Exhibition Day jedan je od pogodnih instrumenata u tom pogledu.  Naime, sajmove doživljavamo, prije svega, kao pogodan alat i instrument okupljanja privrednika i uspostavljanja širih gospodarskih veza, pa su naše aktivnosti okrenute prema stvaranju preduvjeta za širu podršku ubrzanom regionalnom razvoju s naglaskom na povezivanje proizvodnje i tržišta.

Na 7. Konferenciji o sajmovanju, kroz stručna izlaganja i raspravu razmotrit će se niz tema koje su značajne za taj gospodarski sektor kao što su:

  • Sajmovi u novim uvjetima poslovanja. Sajmovi – NOVO NORMALNO.
  • Zašto se širi broj sajmova i povećava broj izlagača unatoč novim oblicima poslovna komunikacije?
  • Analiza događanja na svjetskoj poslovnoj pozornici jasno pokazuje izuzetan uzlet sajamskog poslovanja – kroz broj sajamskih priredbi i povećani broj izlagača.
  • Želimo upozoriti na tri temeljne funkcije sajmova koje se ne bi smjele zapostaviti: poslovna funkcija; makroekonomska funkcija; socijalna funkcija.
  • Analize pokazuju da za mnoge tvrtke u razvijenim zemljama sajmovi još uvijek predstavljaju središte komunikacijskih i marketinških aktivnosti, osobito u B-to-B komunikaciji. Prednost prema istraživanjima imaju samo vlastite web stranice pojedinih tvrtki.
  • Sajmovi doživljavaju određene promjene – sve su više specijalizirani u odnosu na proizvode ili tržišta, traju sve kraće s intenzivnijim programom, dopunjuju se raznim komplementarnim sadržajima i traže sve višu razinu izlagačkih prostora.
  • Nakon nekoliko godina pada izlagača, zemalja i posjetitelja na brojnim sajmovima uvode se određene promjene. Uz sajmove se vežu konferencije, prezentacije, okrugli stolovi, posjeti postrojenjima i objektima, a sve kako bi se dala veća važnost, pružilo više mogućnosti i privuklo što više izlagača i posjetitelja. Isto tako se uz stručne skupove sve više organiziraju sajamsko–izložbene aktivnosti, često na vrlo zavidnoj izlagačkoj razini.
  • Pored klasičnih sajamskih priredbi u Hrvatskoj djeluje oko 500 sajmova trgovačkoga karaktera i oni imaju svoje posebnosti, ali i važnu socijalnu komponentu. Za vrijeme lockdowna oni su pretrpjeli velike štete, a izostale su poslovne aktivnosti vezane uz taj tip sajmova. Imamo li odgovore na njihovu problematiku?

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.