Hrvatsko gospodarstvo sada raste na zdravim temeljima - poručio je Premijer na 13. konvenciji hrvatskih izvoznika

IZVOZNICI

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković  na 13. konvenciji hrvatskih izvoznika „Izvoz kao generator rasta i razvoja Republike Hrvatske“ i 11. dodjeli nagrade „Zlatni ključ“ u Kongresnom centru City Plaza Zagreb izjavio je da porezi, kamate i javni dug padaju, deficit je postao suficit, dok BDP, zaposlenost, plaće, ulaganja, kreditni rejting i izvoz rastu.

Predsjednik Vlade ustvrdio je da za razliku od razdoblja prije 2008., kada je glavni pokretač rasta bila prekomjerna domaća potražnja, hrvatsko gospodarstvo sada raste na zdravim temeljima. "Porast izvoza jedna je od najvažnijih komponenta tog rasta, a znamo da izvozno orijentirana društva stvaraju dodanu vrijednost, nova radna mjesta i konkurentne proizvode", rekao je.
Podsjetio je na činjenicu da 15% poduzeća u Hrvatskoj izvozi, ali u njima radi 51% zaposlenih u svim poduzećima u Hrvatskoj, oni predstavljaju 73% ukupnih ulaganja u istraživanje i razvoj, a ostvaruju čak 76% dobiti od cjelokupne dobiti u Hrvatskoj, što govori o važnosti hrvatskih izvoznika.
Kako bismo dodatno poboljšali uvjete vašeg poslovanja, smanjili prepreke vašem daljnjem razvoju i time pridonijeli vašoj konkurentnosti, poručio je premijer, politika Vlade usmjerena je na tri prioritetna područja – povoljnije, sigurnije i predvidljivije poslovno okruženje; tehnološku i inovacijsku sposobnost poduzeća radi podizanja kvalitete izvoza; i učinkovitu i javnu upravu i pravosuđe kroz učinkovitiju i digitaliziranu funkciju.
"Da bismo bili konkurentni, bolji, brži, jači od drugih, to ne može samo država, tu treba iskra svih vas koji se bavite poduzetništvom na odvažan i hrabar način", istaknuo je predsjednik Vlade, dodavši da samo u toj sinergiji kvalitetnog okvira koji radi država i želje poduzetnika za napretkom može se ostvariti još bolji rezultati koji će pridonijeti kvalitetnijem životu i boljem standardu građana.
"Bez hrabrosti, spretnosti i uspješnosti hrvatskih poduzetnika nema ni uspješnih makrotrendova", zaključio je premijer Andrej Plenković.

Smanjenje PDV-a tek dio novih mjera

Smanjivanje poreza i povećanje pravne sigurnosti smjer je kojim ćemo nastaviti daljnjom poreznom reformom. Na njoj se radi, ona će biti spremna tijekom jeseni, a stupit će na snagu 1. siječnja 2019.“, najavio je predsjednik Vlade.
„Još jednom ću kazati ono što smo rekli u kampanji – da ćemo smanjiti opću stopu PDV-a najmanje za jedan postotni bod. To ćemo i napraviti. Ono što se kaže u kampanji treba, koliko je maksimalno moguće i realno, napraviti, no to neće biti jedina mjera. Bit će to dio mjera koje neće dovesti u pitanje prihodnu stranu proračuna. Naprotiv, smatramo da ćemo kombinacijom mjera omogućiti i kvalitetnije prihode i na taj način smanjiti i fiskalni pritisak i na porezne obveznike i na poduzeća, svim mjerama učiniti hrvatske izvoznike konkurentnijima i stoga ćemo u narednom razdoblju gledati što sve možemo učiniti kada je riječ o opterećenju na plaće. Ne mislim tu samo na porez na dohodak, jer znate da je to sada prihod jedinica lokalne i područne samouprave: oni su s time izrazito zadovoljni, zato ćemo gledati koje sve druge aspekte možemo učiniti realnima za promjenu i rasterećenje poslodavaca, a veće neto prihode za naše građane i za zaposlenike“, pojasnio je premijer Andrej Plenković.
U kontekstu skore pete godine članstva u Europskoj uniji, nabrojio je nekoliko ekonomskih pokazatelja koji ukazuju na postupno ali opipljivo poboljšanje ukupnog gospodarskog ozračja u Hrvatskoj: „porezi i kamatese smanjuju, javni dug pada, deficit je postao suficitBDP raste, zaposlenost raste, plaće rastu, ulaganja rastu, kreditni rejting raste, izvoz raste“, zaključio je predsjednik Vlade.
Po završetku konferencije, predsjednik Vlade odgovorio je na pitanja novinara.

Vlada će stvoriti kvalitetni okvir za još uspješniji rad poduzetnika 

 Kazao je da podaci o povećanju izvoza, osobito u zadnjih pet godina ohrabruju. Ponovno je naglasio je da su hrvatski izvoznici generator razvoja i gospodarskoga rasta.
 "I zato će Vlada činiti sve da im stvori kvalitetan okvir i još bolje preduvjete za još uspješniji rad", istaknuo je.
 Govoreći o problemu prevelikog uvoza u odnosu na izvoz što je istaknuto i na konferenciji, premijer je pojasnio da je smisao otvorenog tržišta kojem se pridružila i Hrvatska da svi imaju jednake šanse, podsjetivši na slobodu kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.
 "Postoje i pravila tržišnog natjecanja. Važno je da naši proizvodi budu kvalitetni i konkurentni sa proizvodima koji dolaze na naše tržište i na taj način da osvajaju srca i ekonomsku odluku potrošača", rekao je.
 Uz predsjednika Vlade bili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.