Hrvatske tvrtke na najvećem sajmu vojne industrije

Hrvatske tvrtke na najvećem sajmu vojne industrije

 „Uz godišnji izvoz od preko 100 milijuna eura, tvrtke hrvatske obrambene industrije poznati su kao provjereni dobavljači s proizvodima visoke kvalitete,“ rekao je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš povodom nastupa hrvatskih tvrtki na sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2019, najvećem svjetskom sajmu vojne i obrambene industrije i tehnologije, koji se od 17. do 21. veljače održava u Abu Dhabiju i na kojemu u organizaciji HGK izlažu Šestan Busch, Galeb, Agencija Alan, DOK-ING, Odjeća i Čateks.

„Uvoz robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava smanjen je sa 70 milijuna eura u 2016. godini na 27 milijuna eura u 2017. godini. Nedavno su 34 domaća proizvođača potpisala ugovore o nabavi vojne opreme za obrambene snage RH u vrijednosti od 314 milijuna kuna. To dovoljno govori o kvaliteti i standardima koje su naši proizvođači dosegli,“ napomenuo je Radoš.

Povodom nastupa na sajmu direktor prodaje i unaprjeđenja poslovanja tvrtke DOK-ING Subeije Kalo, tvrtke koja razvija i proizvodi robotizirane sustave posebnih namjena primarno za razminiranje, vatrogastvo i rudarstvo, istaknuo je da su sajmovi jako važan kanal osvještavanja potencijalnih kupaca o proizvodima budući da izvoze između 80 i 90 posto proizvoda. „Tako je i posljednji proizvod koji smo razvili svoju premijeru imao na sajmu u Parizu prošle godine. Radi se o robotskom sustavu za razminiravanje, čija su mala težina i dimenzije idealni za teško pristupačne terene,“ rekao je Kalo, naglasivši da su tvrtki u posljednjih nekoliko godina jedna od najjačih izvoznih tržišta upravo zemlje Bliskog Istoka, uz SAD i južnu Afriku.

Na sajmu, koji je za proizvođače ključna prilika za uspostavljanje i jačanje odnosa s vladinim sektorom, poduzećima i oružanim snagama u cijeloj regiji i svijetu, predstavlja se i roba s dvojnom namjenom, koja se može koristiti kako u civilne, tako i u vojne svrhe.

Iz tvrtke Šestan-Busch kažu da su već prisutni u 70 zemalja svijeta, a planiraju širenje u Afriku, Kanadu, Japan i skandinavske zemlje. Dnevno proizvedu oko 1000 komada kaciga za vojsku i policiju, no napominju da se i oni prema zahtjevima tržišta usmjeravaju i na proizvode dvojne namjene. „Mi smo u početku bili isključivo 'vojni' proizvođač, no zahtjevi tržišta se mijenjaju pa se moramo mijenjati i mi. Naime, vojna oprema sve će se više morati prilagođavati primjeni u civilnoj zaštiti, kao što je proizvodnja kaciga za industrijsku zaštitu, zaštitu i spašavanje, hitnu medicinu ili policijske anti-riot snage,“ rekao je Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan-Busch, čiji je novi projekt razvoja takve multifunkcionalne zaštitne kacige sufinanciran sredstvima EU.

„Prošle godine izvezli smo proizvoda u vrijednosti od 70 milijuna kuna, dakle 75 posto proizvodnje. Izvoz nam je porastao za 23 posto pa je svaka prilika za internacionalizaciju poslovanja ključna za daljnji rast. Trenutno smo fokusirani na jačanje prisutnosti u nordijskim zemljama, a otvaramo polako i tržišta Latvije, Češke i Poljske. Najviše promoviramo novu maskirnu tkaninu za borbenu odoru,“ rekao je Davor Sabolić, direktor tvrtke Čateks koja je u unaprjeđenje proizvodnje i razvoj novih proizvoda u protekle dvije godine uložila više od 6 milijuna kuna.

Idex je jedina međunarodna izložba iz sektora naoružanja i vojne opreme koja se odvija na području regije MENA (Bliski Istok i sjeverna Afrika), na kojoj se predstavlja najnovija tehnologija vojne industrije i obrane kopna, mora i zraka. Na sajmu se očekuje 1200 izlagača, 170 službenih delegacija i 105 000 posjetitelja iz više od 60 zemalja.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.